Fact checking-ul săptămânii: Vaccinurile pe bază de ARN mesager nu reprezintă terapie genică și nu modifică ADN-ul uman

Fact checking-ul săptămânii: Vaccinurile pe bază de ARN mesager nu reprezintă terapie genică și nu modifică ADN-ul uman

Background

În spațiul online, diverse articole și postări susțin că „Stefan Oelrich, președintele diviziei farmaceutice a companiei Bayer a recunoscut că vaccinurile ARN mesager împotriva COVID-19 reprezintă terapie celulară și genică și că sunt comercializate ca vaccinuri pentru a fi pe placul publicului.”

De fapt, Stefan Oelrich, membru al consiliului de administrație și președinte al diviziei de farmaceutice a Bayer, nu a declarat că vaccinurile bazate pe tehnologia ARN mesager sunt terapii genice sau celulare. Într-un discurs susținut recent, Oelrich a afirmat că vaccinurile pe baza de ARN mesager reprezintă un exemplu de inovație tehnologică, la fel cum terapiile genetice și celulare propuse de Bayer reprezintă un exemplu de inovație tehnologică. Această afirmație a fost scoasă din context și distorsionată pentru a susține narațiunea înșelătoare și amplu distribuită de la începutul campaniei de vaccinare, potrivit căreia „vaccinurile împotriva COVID-19 modifică/pot altera ADN-ul uman”.

Declarația completă atribuită lui Stefan Oelrich:

„Facem cu adevărat acest salt [pentru a impulsiona inovația] – noi, compania Bayer – în terapiile celulare și genetice … în cele din urmă, vaccinurile pe bază de ARNmesager sunt un exemplu pentru această terapie celulară și genică. Întotdeauna îmi place să spun: dacă am fi făcut un sondaj în urmă cu doi ani în rândul publicului – „Ați fi dispus să efectuați o terapie genică sau celulară și să o injectați în corpul dumneavoastră?” – probabil că am fi avut o rată de refuz de 95%.”

Care sunt faptele?

Stefan Oelrich, membru al consiliului de administrație și președinte al diviziei farmaceutice a companiei Bayer, a participat la deschiderea Summit-ului Mondial al Sănătății 2021 (World Health Summit, WHS), desfășurat la Berlin în perioada 24-26 octombrie.  Acesta a susținut un discurs care poate fi consultat în integralitate pe canalul YouTube World Health Summit, începând cu minutul 1:29:35.

Unele secvențe, de altfel, autentice ale discursului susținut de Oelrich au fost scoase din context și distorsionate pentru a susține în mod înșelător că vaccinurile pe bază de ARN mesager reprezintă terapie genică și celulară. Discursul lui Stefan Oelrich a fost axat pe tema noilor tehnologii în domeniul medical și încrederea populației în acestea. Potrivit lui Oelrich, faptul că populația, la nivel global, a îmbrățișat vaccinurile ARNm ar putea deschide calea și pentru alte tehnologii medicale inovatoare, cum ar fi terapiile celulare și genice, tehnologii pe care Bayer le-a  studiat și promovat împotriva unor boli precum anemia sau Parkinson. Oelrich a făcut o comparație între vaccinurile pe bază de ARN mesager și terapiile genice ca exemplu de inovație tehnologică în domeniul medical.

Open Fact-checking a contactat direct compania Bayer, cerând o clarificare cu privire la discursul susținut de Stefan Oelrich în cadrul Summitului Mondial al Sănătății. Răspunsul oficial al Bayer menționează că a fost o scăpare evidentă de exprimare și că tehnologia ARNm nu reprezintă terapie genică.

Potrivit lui Adam Taylor, virolog și cercetător în cadrul Universității Griffith, Australia, „terapia genică, în sens clasic, implică efectuarea unor modificări deliberate ale ADN-ului unui pacient pentru a vindeca sau trata o anumită o afecțiune. Vaccinurile ARNm nu pătrund în nucleul celulei care găzduiește genomul ADN-ului uman. Există riscul zero ca aceste vaccinuri să se integreze în propriul nostru genom sau să ne modifice structura genetică”.

Institutul pentru Celule Stem de la Harvard arată că „terapia genică implică un proces prin care sunt înlocuite secvențele de gene problematice cu unele sănătoase, oprind astfel evoluția unei boli. Aceste terapii genice nu sunt folosite la fabricarea vaccinurilor împotriva COVID-19, deoarece acestea nu înlocuiesc și nu repară mutațiile genetice.

Potrivit Ministerului Sănătății, vaccinurile pe bază de ARN mesager împotriva COVID-19 (precum cele dezvoltate de Pfizer-BioNTech și Moderna) nu conțin substanțe care să aibă capacitatea de a modifica ADN-ul. Molecula ARN mesager din vaccin are rolul de a oferi celulelor noastre instrucțiunile necesare pentru a produce proteina Spike, proteină la care sistemul imun va reacționa prin producerea de anticorpi specifici. ARN-ul mesager nu se poate integra în ADN-ul uman și se descompune rapid odată ce și-a îndeplinit scopul, acela de a produce proteina Spike.

Anti-fake a scris anterior despre afirmațiile înșelătoare conform cărora „vaccinurile COVID-19 pot modifica ADN-ul uman”.

Evaluarea noastră: declarație scoasă din context și distorsionată

Articolele și postările care au preluat sau tradus declarația oficialului companiei Bayer se bazează pe tehnica distorsionării și a scoaterii din context a unei declarații. Declarația a fost amplificată pentru a susține narațiuni înșelătoare aflate în circulație pe perioada pandemiei și a campaniei de vaccinare; potrivit acestor narațiuni, pandemia este o “mascaradă” pusă la cale de Big Pharma/ forțele globale oculte pentru a introduce o agendă a răului și pentru a-și comercializa mai repede produsele. Faptul că vaccinarea a fost îmbrățișată ca reprezentând una dintre cele mai rapide și mai la îndemână soluții pentru a pune capăt crizei sanitare globale cunoaște o interpretare distorsionată și înșelătoare, potrivit căreia “vaccinarea este scopul”, este chiar “motivul pentru care a fost inventată mascarada pandemiei”.

Tips & tricks pentru a nagiva în siguranță mediul informațional

Este important să recunoaștem și să evităm, pe cât posibil, conținuturile înșelătoare care circulă preponderent în mediul online (publicații online și rețele sociale). În acest sens, sugerăm câţiva paşi relativ simpli:

  • să verificăm contextul în care a fost făcută o declarație și să manifestăm prudență dacă respectivul context nu este invocat/ precizat;
  • să verificăm sursa primară a unei declarații și să verificăm dacă declarațiile sunt susținute de dovezi;
  • să facem distincția între o declarație invocată și interpretarea cu privire la respectiva declarație.

Sursele noastre:

vaccinare-covid.gov.ro – Clarificări privind presupusele efecte ale vaccinurilor împotriva COVID-19 asupra ADN-ului uman

bayer.com – Stefan Oelrich

open.online – No! Un dirigente di Bayer non ha ammesso che i vaccini a mRna sono terapie geniche

webmd.com – Chance That COVID-19 Vaccines Are Gene Therapy? ‘Zero’

hsci.harvard.edu – Gene thrapies

genomicseducation.hee.nhs.uk – Why mRNA vaccines aren’t gene therapies

reuters.com – Fact Check-mRNA vaccines are distinct from gene therapy, which alters recipient’s genes

fda.gov – What is Gene Therapy?

parisbeacon.com – Has a Bayer executive claimed that messenger RNA vaccines are gene therapy?

politifact.com – Joe Rogan falsely says mRNA vaccines are ‘gene therapy’

youtube.com – EY 01 – Opening Ceremony – World Health Summit 2021

worldhealthsummit.org – World Health Summit

bayer.com – Cell and gene therapy: The next milestone in fighting diseases

media.bayer.com – Bayer establishes Cell and Gene Therapy Platform to accelerate pharmaceutical innovation

antifake.ro – Fact checking-ul săptămânii: „Rețeta” completă a unui conținut problematic

ADVERTISING


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇