Fondatorii BioNTech: Tehnologia de la baza vaccinului există deja de 30 de ani. Nu introducem nimic străin în organism

Fondatorii BioNTech: Tehnologia de la baza vaccinului există deja de 30 de ani. Nu introducem nimic străin în organism

Dr. Özlem Türeci și dr. Ugur Sahin sunt fondatorii firmei din Mainz BioNTech. Ei au fost distinși la Salonic, pe 13.10.2021, de președinta Greciei, Katerina Sakellaropoulou, cu premiul Împărătesei Teofana pe 2021, pentru crearea vaccinului anti-coronavirus.

Deutsche Welle a stat de vorbă cu cei doi despre pandemie și contribuția lor în lupta cu virusul.

Compania lucrează la noi variante de vaccinuri pentru tulpinile noi de Covid.

”Da, testăm în prezent variante de vaccin pe un număr relativ redus de voluntari. Un studiu pe marginea variantei sud-africane Beta este aproape finalizat, altul pentru varianta Delta este în curs, în principal pentru strângerea de date. Nu există pe moment necesitatea de a modifica vaccinul. Dar vrem să arătăm că putem produce și testa clinic și alte variante de vaccinuri și că și acestea sunt la fel de sigure precum cel utilizat în prezent.

ADVERTISING

Dacă va apărea în anii următori o variantă nouă de virus, la care trebuie adaptate vaccinurile, vom putea să o facem rapid, pentru că stăpânim deja procesul necesar în acest sens. Ne vom pregăti în liniște pentru eventualitatea necesității de a adapta vaccinul la fiecare doi ani la noile variante ale virusului”, a răspuns Sahin, în interviul pentru DW.

Întrebați cum se simt când văd cât de mulți oameni sunt reticenți la vaccin și emit tot felul de acuzații, cei doi s-au arătat înțelegători.

”Îi putem înțelege pe cei care văd lucrurile astfel și nu suntem deloc dezamăgiți. Noi pregătim și prezentăm în mod transparent informații. Cred că este bine că experții din domeniu sunt prezenți în mass-media. În acest fel, fiecare are posibilitatea de a înțelege ce se petrece. Singura recomandare pe care pot să o fac este ca oamenii să nu se informeze dintr-o singură sursă, ci din mai multe, pentru a putea lua o decizie personală bună. (...)

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Vaccinurile sunt foarte bine suportate în principiu - vaccinurile sunt unele din cele mai mari realizări ale omenirii. Fără vaccinuri, societatea noastră nu ar fi atins gradul de dezvoltare din ziua de azi. Iar vaccinul nostru se bazează pe o tehnologie nouă, dar una pe care noi o stăpânim bine, pentru că ea există deja de 30 de ani.

Vaccinul nostru nu a apărut așa pur și simplu, ci se bazează pe o biomoleculă care se află în fiecare celulă din corpul nostru. Nu introducem nimic străin în organism și ne bazăm pe un cadru științific foarte solid, după ce s-a investit mai bine de 30 de ani în cercetarea aferentă. De aceea am putut dezvolta atât de rapid acest vaccin”, a mai spus Sahin.

ADVERTISING

Despre cum va evalua pandemia în viitor și eventual când se va încheia, Türeci spune că nu e foarte ușor de răspuns.

”Este o întrebare grea, pentru că în fiecare zi învățăm ceva nou despre virus, de exemplu cum reacționează la vaccinuri. Aceste cunoștințe sunt necesare pentru a putea estima când se va termina pandemia. Dar ceea ce putem afirma deja acum cu siguranță este că, treptat, se va instaura o nouă normalitate. Resimțim deja acum acest lucru. Învățăm să trăim cu virusul. Mulți dintre noi sunt deja vaccinați și se vor obține mai multe libertăți.

Se va instaura o normalitate în care, pe baza imunității, noi părți din populație vor putea acționa mai liber. Vom avea de-a face cu virusul cu siguranță în anii următori, dar vom găsi și răspunsuri la chestiunile care sunt încă neclare.

Viitorul va arăta, de exemplu, dacă vor apărea noi variante ale virusului, imune la vaccinurile de până acum, și dacă vaccinurile vor trebui adaptate. Virusul va căpăta în anii următori statutul deținut de virușii gripali, împotriva cărora unii oameni se vaccinează o dată sau de două ori pe an, iar alții nu. Corona va deveni o infecție virală controlabilă”, a răspuns Türeci.

Interviul a fost realizat de Irene Anastassopoulou și poate fi citit integral AICI.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇