Comisia Europeană a revizuit în jos previziunile de creştere pentru economia României. Principalele riscuri: rata scăzută de vaccinare şi lipsa de guvern

Comisia Europeană a revizuit în jos previziunile de creştere pentru economia României. Principalele riscuri: rata scăzută de vaccinare şi lipsa de guvern

Economia României va creşte cu 7% în 2021, conform previziunilor economice de toamnă, publicate joi de Comisia Europeană (CE).

De asemenea, în 2022 şi în 2023 economia românească ar urma să înregistreze o expansiune de 5,1% şi, respectiv, 5,2%.

După o redresare solidă în primul semestru din 2021, înainte de finalul anului PIB-ul României ar urma să depăşească nivelul de dinaintea pandemiei.

Riscurile se mențin din cauza noului val Covid

Şomajul ar urma să rămână sub nivelul de 5% în următorii ani. Totuşi, se menţin riscurile la adresa estimării din cauza valului de noi infecţii cu Covid. Pentru acest an, Comisia Europeană previzionează o rată a şomajului de 5%, urmând să se reducă la 4,8% în 2022 şi la 4,5% în 2023.

ADVERTISING

Deficitul general guvernamental ar urma să scadă gradual, de la un nivel de 8% din PIB previzionat pentru acest an, la 6,9% din PIB în 2022 şi la 6,3% din PIB în 2023.

Nivelul datoriei ca procent din PIB ar urma să crească, de la 49,3% în 2021 la 51,8% în 2022 şi la 53,2% în 2023, în principal din cauza deficitelor primare ridicate, estimează Comisia Europeană.

Cererea internă a redresat economia

După un declin de 3,9% în 2020, economia României a început o redresare solidă, condusă în principal de cererea internă.

Până în toamna lui 2021, ridicarea restricţiilor în toate sectoarele a sprijinit majorarea cererii, în special în domeniul serviciilor alimentare, industria hotelieră şi de petrecere a timpului liber, şi în cultură. În plus, activitatea în construcţii a fost la un nivel robust, iar investiţiile solide, în special pe segmentul echipamentelor digitale.

ADVERTISING

Deşi încrederea pe segmentul de retail şi servicii a rămas solidă în trimestrul trei din 2021, în pofida valului de infecţii, recent introdusele restricţii de mobilitate ar urma să atenueze oarecum consumul, în plus faţă de scăderea puterii de cumpărare a gospodăriilor, din cauza majorării preţului energiei.

Importurile ar urma să crească în linie cu cererea internă.

Creşterea exporturilor va fi mai puţin dinamică, din cauza perturbărilor din lanţurile de aprovizionare, în special în industria auto.

Prin urmare, deficitul de cont curent ar urma să crească la 6,5% din PIB anul acesta.

Deficitul de cont curent ar urma să se reducă la 6,3% din PIB în 2022 şi la 6,1% din PIB în 2023, estimează CE.

ADVERTISING

Per ansamblu, economia României ar urma să crească cu 7% în 2021, depăşind nivelul de dinaintea pandemiei, şi cu 5,1% în 2022 şi cu 5,2% în 2023.

Deşi efectul cererii ridicate ar urma să se atenueze, creşterea va rămâne pozitivă datorită majorării numărului de angajaţi, scăderii inflaţiei şi creşterii robuste a salariilor. Implementarea PNNR va sprijini investiţiile în sectorul public şi în cel privat, se mai arată în previziunile Executivului comunitar.

Noile restricții vor afecta consumul

Riscurile la adresa estimărilor de creştere sunt, în principal, în sens negativ.

În primul rând, rata scăzută de vaccinare, combinată cu noi restricţii de mobilitate, ar putea afecta consumul în următoarele luni. În al doilea rând, formarea noului Guvern ar putea întârzia implementarea PNNR, reducând investiţiile.

Măsurile politice au ajutat la ţinerea sub control a ratei şomajului, care ar urma să ajungă la 5% până la finalul lui 2021, în urma redresării solide a economiei şi a majorării cererii pentru angajaţi în domeniul îngrijirii sănătăţii, în IT şi comunicaţii, şi în serviciile de curierat.

În 2022 şi în 2023, rata şomajului ar urma să scadă în linie cu activitatea economică. Creşterea salariului nominal va fi stabilă în 2022-2023, dar se va situa sub 10%.

Previziunile din vară erau mai bune

În iulie, în previziunile economice de vară, Comisia Europeană preconiza că economia europeană se va redresa mai rapid decât se estimase anterior, economia României urmând să crească cu 7,4% în 2021 şi 4,9% în 2022.

În schimb, luna trecută, Banca Mondială a majorat prognoza de creștere a PIB al României la 7,3% în acest an, de la 6% în iunie, instituția anticipând, într-un update al prognozei din primăvară, creșteri de 4,8% în 2022 și de 3,9% în 2023.

În ianuarie, Banca Mondială anticipa o creştere de 3,5% în 2021 şi de 4,1% în 2022.

În luna august, Institutul Național de Statistică anunța că economia României a crescut cu 13,6% în trimiestrul II din 2021 față de aceeași perioadă a anului trecut. Este cea mai mare creștere anuală din 1987, adică de când există date privind PIB-ul.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇