Un înlocuitor de zahăr destinat diabeticilor, folosit la scară largă, ar putea implica mai multe riscuri decât beneficii, avertizează oamenii de știință.
Un nou studiu publicat în Journal of Applied Physiology arată că eritritolul, un compus organic utilizat în produse precum „stevia”, poate afecta celulele cerebrale și crește riscul de accident vascular cerebral și infarct miocardic.
Acest înlocuitor al zahărului destinat diabeticilor este obținut prin fermentarea porumbului și a fost aprobat de Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) încă din 2001. De-a lungul timpului, a fost considerat unul dintre cei mai buni îndulcitori disponibili, datorită gustului său foarte asemănător cu cel al zahărului și impactului minim asupra glicemiei, fiind astfel preferat de persoanele cu diabet.
Totuși, noul studiu realizat de cercetători de la Universitatea din Colorado Boulder (SUA) sugerează că eritritolul ar putea fi aproape la fel de dăunător ca aspartamul, un alt îndulcitor artificial folosit în băuturile dietetice, considerat „posibil cancerigen” de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și asociat, la rândul său, cu un risc crescut de infarct și AVC.
Pornind de la un studiu din 2023 care identificase o legătură între nivelurile ridicate de eritritol în sânge și riscul cardiovascular, profesorul de fiziologie integrativă Christopher DeSouza și doctoranda Auburn Berry au dorit să înțeleagă mai bine acest fenomen.
În laborator, cercetătorii au expus celulele care căptușesc vasele de sânge din creier la cantități de eritritol similare cu cele dintr-o băutură dietetică obișnuită. Rezultatele au fost îngrijorătoare: celulele tratate prezentau un nivel mai scăzut de oxid nitric, moleculă responsabilă de relaxarea vaselor de sânge, și un nivel crescut de endotelină-1, o proteină care determină constricția acestora, scrie Futurism.
În plus, aceste celule eliberau o cantitate mare de radicali liberi, molecule care accelerează îmbătrânirea și inflamarea celulelor, și reacționau slab la trombină, o substanță implicată în coagularea sângelui. Practic, celulele tratate cu eritritol se comportau complet invers față de cum ar trebui să funcționeze în mod normal.
”Privind în ansamblu, dacă vasele de sânge sunt îngustate, iar capacitatea de a dizolva cheagurile este redusă, riscul de accident vascular crește”, a explicat Auburn Berry.
Și mai îngrijorător este faptul că aceste efecte pronunțate au apărut după o singură doză echivalentă cu un singur produs fără zahăr.
”Având în vedere studiul epidemiologic care ne-a inspirat cercetarea și acum dovezile la nivel celular, credem că ar fi prudent ca oamenii să-și monitorizeze consumul de îndulcitori non-nutritivi, cum este eritritolul”, a avertizat și Christopher DeSouza.
El a adăugat că este important să citim etichetele produselor și să fim atenți la mențiuni precum „eritritol” sau ”alcool zaharat”, un sfat cu atât mai important cu cât persoanele cu diabet prezintă deja un risc dublu de accident vascular cerebral față de restul populației.