Un an de la primul caz Covid din România: Am trăit istorie

Un an de la primul caz Covid din România: Am trăit istorie

În urmă cu exact un an a început totul. Dacă până atunci priveam înmărmuriți cum undeva, în China, oamenii se îmbolnăveau de un virus nou ”transmis de la lilieci”, iată că în 26 februarie 2020, în Gorj, un bărbat intra în contact cu o persoană infectată cu noul SARS-CoV-2.

De atunci, pe buzele românilor au apărut să apară tot mai des cuvintele ”anchete epidemiologice”,”contact direct”, ”focar” dar și ”ARN mesager”.

”Din acel moment numărul cazurilor s-a înmulțit, iar pentru limitarea răspândirii virusului erau necesare măsuri imediate”, amintește CNCAV într-o postare pe Facebook.

26 februarie 2021 – România, un an de luptă împotriva pandemiei de COVID19În urmă cu un an a început totul. Undeva în...

Posted by RO Vaccinare on Friday, February 26, 2021
ADVERTISING

Iată, pe scurt, cum va rămâne anul 2020 în istorie:

  • 26 februarie 2020 - Undeva în Gorj, un bărbat intra în contact cu o persoană infectată cu noul SARS-CoV-2.
  • 11 martie 2020 - OMS declara COVID-19 pandemie mondială.
  • 16 martie a fost ziua în care în România s-a instituit starea de urgență. La acel moment, noul coronavirus era răspândit în peste 150 de țări, iar bilanțul era unul trist: aproximativ 160.000 de persoane infectate și peste 5.800 de decese.
  • 27 decembrie 2020 - După 290 de zile, soluția către normalitate a apărut în țara noastră. Vaccinul! Mobilizarea a fost una impresionantă.
  • 20 februarie 2021 - Numărul persoanelor vaccinate (783.505) a depășit numărul celor infectate și raportate cu virusul SARS-CoV-2 (777.276).
  • 26 februarie 2021 -În România, 791.971 de persoane au fost infectate cu noul coronavirus și 20.167 au decedat până în prezent. La nivel global au fost înregistrate peste 109 milioane de infectări și peste 2.4 milioane de decese.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În tot acest timp...

”S-au închis școlile, restaurantele, hotelurile, cluburile și cafenelele, circulația a fost interzisă.

Mii de oameni au intrat în carantină. Deplasarea în afara localităților unde rata de infectare era crescută a fost restricționată.

Copiii și-au văzut bunicii doar on-line.

Ne-am distanțat de prieteni, de cei dragi, din dorința de a-i proteja.

Numărul cazurilor grave a început să crească. Spitalele au devenit neîncăpătoare.

Boala nu a iertat pe nimeni. Au murit salvatori… Medici, asistente, pompieri au căzut victime”, amintesc cei de la CNCAV, care subliniază mobilizarea uriașă care a avut loc în țară, pentru ca vaccinarea să fie posibilă.

ADVERTISING

”Astăzi, numărul persoanelor vaccinate împotriva SARS-CoV 2 a depășit numărul celor infectate, regăsite în statistici”, spun ei, privind cu speranță către un viitor în care toate acestea vor deveni istorie.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇