Tu dormi cu jaluzelele trase? Ce riști dacă în dormitor nu e întuneric complet

Tu dormi cu jaluzelele trase? Ce riști dacă în dormitor nu e întuneric complet
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Dacă în camera în care dormi este multă lumină, atunci ritmul cardiac va ajunge la nivelul din timpul zilei, ceea ce ar putea afecta modul în care corpul reacţionează la insulină. Prin urmare, dacă e lumină în dormitor pe timpul somnului, poate creşte riscul de diabet și nu numai.

Un experiment realizat pe 20 de adulţi arată că este nevoie de doar o noapte de expunere moderată la lumină pentru ca organismul să resimtă efectele.

"Dacă poţi vedea totul clar în cameră, atunci e probabil prea multă lumină", a explicat dr. Phyllis Zee, autorul studiului, conform Daily Mail.

ADVERTISING

Somnul de proastă calitate este asociat, pe lângă problemele de mai sus, şi cu obezitatea, bolile cardiace şi depresia.

În cadrul cercetării, oamenii de știință au analizat cum e somnul atunci când organismul este expus la lumină moderată, definită ca 100 lux, comparativ cu somnul într-o încăpere cu lumină redusă (3 lux, lux fiind unitatea de măsură a iluminatului).

De menționat e că lumina de afară din timpul unei zile de vară este între 50.000 şi 100.000 lux, în timp ce lumina Lunii pline este de un lux.

ADVERTISING

În cadrul experimentului, 10 adulţi au dormit în camera cu lumină moderată o noapte şi o noapte în cea cu lumină redusă, în timp ce ceilalţi 10 au dormit în camera cu lumină redusă două nopţi.

"Chiar dacă dormi, sistemul nervos este activ, iar acest lucru este negativ. În mod normal, ritmul cardiac este scăzut noaptea. Dar dacă e lumină, atunci organismul nu se odihneşte cum ar trebui", a declarat dr. Daniela Grimald despre cei care au dormit în condiţii de lumină moderată, după ce s-a observat că au avut un ritm cardiac crescut.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇