Inflamații cardiace după vaccinarea anti-COVID. Care sunt simptomele, ce trebuie făcut dacă apar și cât de rare sunt cazurile (Document)

Inflamații cardiace după vaccinarea anti-COVID. Care sunt simptomele, ce trebuie făcut dacă apar și cât de rare sunt cazurile (Document)

Agenția Europeană a Medicamentului recomanda oficial, în urmă cu 10 zile, ca inflamațiile cardiace să fie trecute ca posibile efecte secundare foarte rare în cazul vaccinurilor anti-COVID de la Pfizer și Moderna.

Comitetul Național de Coordonare a Activităților Privind Vaccinarea Împotriva COVID-19 explică acum despre ce este vorba, la ce simptome ar trebui să fim atenți, dar și cât de rare sunt astfel de cazuri.

Miocardita și pericardita sunt boli inflamatorii ale inimii. Ele apar cel mai adesea în urma infecțiilor sau a bolilor autoimune. În fiecare an, între 1 și 10 oameni din 100.000 de locuitori sunt depistați cu inflamații cardiace, fără să fie declanșate de vreun vaccin.

ADVERTISING

Însă au fost identificate câteva cazuri și în cazul vacconurilor mARN anti-COVID.

Ca să vă dați seama cât de rare sunt astfel de cazuri, au fost puțin peste 300 din aproape 100 de milioane de persoane vaccinate în Spațiul Econmic European.

Iată cifrele exacte, din datele analizate până la 31 mai anul acesta, după ce au fost făcute 177 de milioane de doze de Pfizer și 20 de milioane de doze de Moderna:

  • 145 de cazuri de miocardită la Pfizer
  • 19 cazuri de miocardită la Moderna
  • 138 de cazuri de pericardită la Pfizer
  • 19 cazuri de pericardită la Moderna

Ce simptome sunt și când apar

Specialiștii spun că trebuie să fim atenți la următoarele simptome și, dacă apar după vaccinare, să mergem imediat la doctor:

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe
  • Senzația de respirație dificilă (dispnee)
  • Bătăi puternice ale inimii care pot fi neregulate (palpitații)
  • Durere în piept

Majoritatea cazurilor a apărut în decurs de 14 zile de la vaccinare, mai des după administrarea celei de-a doua doze, cu precădere la bărbații tineri.

Cinci dintre cazurile înregistrate în Spațiul Economic European s-au soldat cu decesul persoanelor, care se aflau la o vârstă avansată sau care aveau în istoricul medical boli concomitente.

Datele disponibile sugerează că evoluția miocarditei și a pericarditei, după vaccinare, este similară cu evoluția cazurilor raportate în populația generală. În aceste situații, simptomele au fost remediate cu repaus sau tratament.

ADVERTISING

Au fost cerute date și de la Johnson & Johnson și AstraZeneca, dar la acest moment nu se poate stabili nicio relație de cauzalitate cu miocardita sau pericardita.

Agenția Europeană a Medicamentului a reiterat că beneficiile tuturor vaccinurilor autorizate COVID-19 continuă să depășească riscurile lor, având în vedere riscul crescut de boală COVID-19 și complicațiile asociate acesteia, precum și dovezile științifice care arată că vaccinarea reduce semnificativ decesele și spitalizările cauzate de COVID-19.

Mai puțin de 9.000 de români s-au vaccinat cu prima doză în ultimele 24 de ore

Explicațiile autorităților vin și pe un fond de scădere a dorinței de vaccinare a românilor.

În ultimele 24 de ore doar 13.242 de persoane s-au vaccinat, 8.642 cu prima doză și 4.600 care erau programate la rapel.

Din persoanele vaccinate cu prima doză, 4.814 au ales serul Johnson & Johnson, cu doză unică. Alte 3.733 s-au vaccinat cu Pfizer, 85 cu Moderna și 10 cu AstraZeneca.

Până acum au fost vaccinate în total în România cu schema completă 4.728.564 de persoane.

vaccinati-19-iul

Citește mai multe despre vaccinarea anti-COVID în România:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇