Tehnica SF care revoluționează transplanturile: Ne creștem singuri organele de care avem nevoie, în propriul corp

Tehnica SF care revoluționează transplanturile: Ne creștem singuri organele de care avem nevoie, în propriul corp

Se știe că listele pentru transplanturi sunt lungi și, din păcate, mulți oameni mor înainte de a beneficia de organul de care au nevoie. Tocmai de aceea, oamenii de știință testează creșterea unor mini-organe exact în organismul care are nevoie.

Într-un prim studiu mondial, un voluntar cu boală hepatică urmează să fie supus în curând procedurii în urma căreia ar urma să îi crească un un al doilea ficat, care l-ar putea salva, relatează IFL Science.

Abordarea funcționează prin injectarea celulelor din ficatul donatorului în ganglionii limfatici ai pacienților cu boli hepatice, în speranța că acestea vor duce la formarea de noi organe.

ADVERTISING

Un singur ficat donat ar putea astfel ajuta la tratarea a peste 75 de persoane, estimează cercetătorii.

În ciuda potențialului masiv de regenerare al ficatului (celula hepatică, în medie, nu îmbătrânește mai mult de 3 ani), există unele cazuri de leziuni extinse după care nu se poate recupera. În aceste cazuri, transplanturile sunt adesea necesare.

Cu toate acestea, pacienții cu boală hepatică în stadiu terminal nu sunt întotdeauna eligibili pentru transplant, deoarece pot fi prea bolnavi pentru a suporta o intervenție chirurgicală.

ADVERTISING

Apoi, ficații donați sunt mult prea puțini. În SUA, timpul mediu de așteptare poate fi de până la 5 ani, ceea ce înseamnă că aproximativ 10% dintre pacienți vor muri înainte să primească un organ.

În plus, ficatul donat este viabil doar pentru o perioadă foarte scurtă de timp, de aici și nevoia unei abordări alternative.

Companiei LyGenesis, care a avut un oarecare succes la animale, promite să rezolve această problemă. Într-un studiu pe porci, cercetătorii au crescut celule hepatice în ganglionii limfatici ai animalului pentru a compensa ficatul afectat inițial.

ADVERTISING

„De-a lungul timpului, ganglionul limfatic dispare complet, iar ceea rămâne este un ficat miniatural foarte vascularizat, care susține funcția ficatului nativ, ajutând la filtrarea aprovizionării cu sânge a animalului. Asta căutăm să facem acum la oameni”, a spus Michael Hufford, cofondatorul LyGenesis.

Cei care vor beneficia de acest tratament vor trebui să ia medicamente imunosupresoare pentru tot restul vieții pentru a împiedica organismul să respingă noile organe de transplant crescute în oameni.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇