Tătaru spune că azi vom avea un număr mic de cazuri noi. Ce zice despre starea de urgență și măsurile de relaxare

Tătaru spune că azi vom avea un număr mic de cazuri noi. Ce zice despre starea de urgență și măsurile de relaxare

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat, luni, că astăzi va fi anunțat un număr mai mic de cazuri noi de coronavirus.

Tătaru se află într-o vizită în județul Galați, unde situația s-a agravat la Spitalul Județean.

78 de cadre medicale din 11 secţii ale Spitalului Judeţean Galați au fost diagnosticate cu COVID-19

”Astăzi vom avea un număr mai mic de cazuri de COVID-19”, a spus ministrul. De menționat este că numărul de cazuri anunțat luni depinde de testele efectuate în weekend, perioadă în care sunt prelucrate mai puține teste decât în zilele lucrătoare.

ADVERTISING

Întrebat dacă suntem în colaps medical, Tătaru a răspuns negativ.

”Nu, nu suntem (în colaps medical - n.red.). Sunt locuri în spitale. Rămânem cu gestionarea cazurilor de la o zi la alta”, a explicat el.

Întrebat dacă ia în calcul închiderea Spitalului Județean Galați, Tătaru a răspuns negativ.

”Nu luăm în calcul închiderea spitalului. În acest moment, judecăm fiecare secție în parte. În măsura în care dezinfectăm acele secții, reasigurăm cu personalul necesar, în măsura în care această secție există, dar vom putea face un transfer de pacienți dintr-o secție în alta”, a precizat ministrul.

ADVERTISING

Ce spune despre revenirea la starea de urgență

În contextul numărului tot mai mare de cazuri noi de coronavirus, Nelu Tătaru a fost întrebat și despre posibilitatea revenirii la starea de urgență.

El a punctat că nu ”vede un pericol” din acest punct de vedere.

”Nu văd în acest moment un pericol pentru starea de urgență, dar recomand menținerea precauților. Nu putem vorbi doar noi despre ce trebuie să facem (cu jurnaliștii - n.red.). În acest moment gestionăm situația. Sunt locuri în Terapie Intensivă. Recomand păstrarea precauților”, a mai declarat Nelu Tătaru.

ADVERTISING

De ce a crescut numărul de cazuri

Referitor la creșterile record de noi cazuri în țară, Tătaru a reiterat că ”ne-am grăbit cu relaxarea”.

”Dacă mai mențineam măcar 2 săptămâni acea atitudine, poate acum eram la baza pantei descendente. Ne-am grăbit să recomandăm politic anumite idei. Idei care s-au perpetuat, precum bagatelizarea a ce a fost, efortul de peste 3 luni de zile, precum și neexistența virusului. Poate noi suntem subiectivi, dar cei din exteriorul țării nu sunt subiectivi. Sunt obiectivi și vor lua decizii în privința noastră”, a mai spus Nelu Tătaru.

De menționat este că deja multe țări au anunțat restricții pentru turiștii români.

Detalii aici - Lista țărilor europene care au impus restricții de călătorie pentru români

El s-a referit și la politicieni: ”Mă refer la o parte din politicieni. Care a ținut să acapareze un punctaj politic tocmai pe sănătatea românilor, pe suferința oamenilor sau pe un corp medical. Văd medici deznădăjduiți pentru muncă lor care nu a fost apreciată”.

Ne-am relaxat prea repede?

Întrebat despre măsurile de relaxare și dacă acestea au fost impuse prea repede, Tătaru a replicat că acestea au fost asumate.

”Măsurile de relaxare erau asumate cu creșterea numărului de cazuri în condițiile în care se respectau niște norme. Pentru fiecare măsură de relaxare s-a mers cu o serie de norme, respectarea normelor trebuia să aducă doar o creștere, urmată de o scădere progresivă”, a mai explicat ministrul.

În fine, Tătaru a mai spus că se așteaptă ca legea carantinei să treacă de Senat.

Detalii aici - Azi se reia dezbaterea Legii privind carantina și izolarea


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇