După 6 ore de discuții în Comisia Juridică, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat că probabil miercuri legea carantinării intră la vot final în Senat.
În ședința prelungită de azi s-au agreat unele modificări ale legii.
Tătaru a precizat că discuțiile au durat așa mult pentru că s-a dezbătut fiecare articol de lege în parte, iar acum aceasta arată diferit față de forma inițială.
”Am adus argumentele ministerului și ale mele, ca profesionist. Sper ca în continuarea ședinței și votul care va urma să meargă pe același parcurs pe care l-am discutat, având în vedere carantina, izolarea, internarea în spitale.
Internarea asimptomaticilor cu evaluare în maxim 48 de ore și decizia de izolare până la 14 zile, dacă ne referim la Covid. Iar pentru cei care sunt simptomatici, în funcție de simptomatologie, ei vor urma internarea în spital până la ameliorare, cu condiția că dacă este mai devreme decât cele 14 zile să meargă în izolare până la cele 14 zile”, a spus ministrul la ieșirea din ședință.
48 de ore în spital pentru asimptomatici
Așadar, românii infectați cu coronavirus, dar asimptomatici vor sta în spital 48 de ore, apoi vor putea ieși pe proprie răspundere.
”Fiecare pacient infectat COVID va beneficia de o evaluare în primele 48 de ore, în spital, în care fiecare pacient îşi va face o evaluare clinică, biologică, paraclinică, radiologică şi medicul curant va avea şi posibilitatea să-şi susţină acel diagnostic pe care îl pune la un moment dat.
După 48 de ore, cei asimptomatici pot merge la domiciliu, cu izolare până la 14 zile, dacă mă refer la COVID. (…), iar pentru cei simptomatici, în funcţie de simptome, se va decide prelungirea internării până la vindecare sau până la a deveni asimptomatic”.
Decizia e la DSP
”DSP va fi cel care va da şi actul administrativ la 48 de ore, dacă să rămână internat, dacă să pleace la domiciliu în izolare. Medicul propune şi recomandă. Decizia administrativă e luată de DSP”, a ținut ministrul să sublinieze.
Inițial, Tătaru dorea ca asimptomaticii să stea minimum 72 de ore în spital. Așa a declarat la intrarea în ședință.
Persoanele care sunt testate vor sta în izolare până primesc rezultatul.
Carantina de persoane și bunuri
În plus, cei care vin din zone roșii vor intra în carantină. Ei nu pot refuza să se supună, dar pot contesta această măsură decisă de DSP.
Cei care nu vor respecta carantina vor suporta niște sancțiuni. Dacă vor infecta pe cineva, vor suporta chiar consecințele Codului Penal, a adăugat ministrul.
Cât despre bunurile carantinate, acestea vor fi dezinfectate, iar acolo unde nu se poate, se va păstra bunul până când va trece pericolul pe cale naturală.
"Se carantinează bunul, se dezinfectează, se predă înapoi beneficiarului. Dacă trebuie o perioadă mai lungă şi nu avem agent neutralizant, se menţine într-o carantină prelungită până se face neutralizarea naturală", a afirmat Tătaru.
Pe de altă parte, pacienții infectați vor avea dreptul de a refuza tratamentul.
Ministrul a ținut să sublinieze că, dacă părinții sunt internați cu coronavirus, copiii nu vor fi preluați de stat, ci vor rămâne în grija rudelor de până la gradul 4.
În legătură cu detaşarea medicilor, ministrul a spus că s-a decis să se "meargă gradual de la o detaşare voluntară şi acolo unde nu se găsesc cadre care să meargă, se vor face şi detaşări care vor fi nevoluntare, dar se specifică faptul că aceştia vor beneficia de indemnizaţii de detaşare, de asigurarea cazării şi a unei diurne".
Întrebat, de asemenea, dacă se pot organiza alegeri în septembrie, Tătaru a afirmat: ”Cu precauţii, se pot organiza şi alegeri. Dacă putem deschide şcolile, putem organiza şi alegeri”.
Încă o lună de stare de alertă
Ministrul Tătaru a subliniat cu siguranță că vom mai avea cel puțin o lună de stare de alertă. Surse politice precizau mai devreme marți că Guvernul se reunește miercuri pentru a da o hotărâre în acest sens.
Comisia Juridică din Senat a reluat, marți, dezbaterile pe Legea carantinării și izolării. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a acceptat invitația la dezbateri.
Senatorul PNL Iulia Scântei prezintă în şedinţa Comisiei Juridice textele agreate. Ea a precizat că votul asupra raportului comisiei va fi dat miercuri. Ulterior, raportul urmează să fie dezbătut şi votat în plenul Senatului, care este for decizional pe această lege.
Citește și: