Subvarianta de Covid care face ravagii în SUA ar putea deveni curând dominantă și în Europa - expert german

Subvarianta de Covid care face ravagii în SUA ar putea deveni curând dominantă și în Europa - expert german

Noua subvariantă de coronavirus XBB.1.5 s-ar putea răspândi pe scară largă în Europa şi Germania în următoarele săptămâni, afirmă un expert german, informează sâmbătă DPA.

Conform Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) din Statele Unite, tulpina XBB.1.5 este responsabilă pentru aproape jumătate din numărul total de noi infectări de pe teritoriul SUA.

''Se poate prognoza cu oarecare certitudine că această variantă va deveni variata dominantă şi în ţara noastră'', a afirmat epidemiologul german Hajo Zeeb, din cadrul Institutului Leibniz pentru Cercetare în domeniul prevenţiei şi epidemiologie din Bremen.

ADVERTISING

''XBB.1.5 întâmpină o revenire a unei slabe imunităţi la persoane care s-au vaccinat sau au fost infectate cu ceva vreme în urmă'', a spus Zeeb.

''Mai întâi în SUA, după care şi aici, în Germania'', a mai spus expertul.

Cu toate acestea, a mai spus el, numărul cazurilor înregistrate de XBB.1.5 în Germania este în prezent în continuare foarte scăzut.

''Nu e nevoie să ne gândim încă la noi măsuri''.

Subvarianta XBB.1.5, descoperită în octombrie, s-a răspândit rapid în nord-estul Statelor Unite şi a dominat infectările de la jumătatea lui decembrie, a spus Richard Neher, directorul Grupului de cercetare pentru evoluţia virusurilor şi bacteriilor din cadrul Universităţii din Basel.

ADVERTISING

În afara regiunii nord-estice a Statelor Unite, varianta este mai puţin întâlnită, dar începe să devină mai răspândită, a spus el.

Există insuficiente informaţii în ceea ce priveşte severitatea formelor produse în urma infectării cu această variantă, a spus Neher.

Numărul cazurilor şi spitalizărilor a crescut pe teritoriul SUA, nu doar în regiunile unde XBB.1.5 este dominantă, a spus Neher.

Acest lucru poate semnala că severitatea noii tulpini nu este în mod semnificativ diferită de cea a altor variante aflate în circulaţie, a adăugat el.

ADVERTISING

Ministrul Sănătăţii din Germania, Karl Lauterbach, şi-a exprimat joi îngrijorarea în legătură cu această variantă.

''Să sperăm că vom ieşi din iarnă înainte ca o astfel de variantă să se răspândească şi aici'', a scris Lauterbach pe Twitter.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇