O nouă subvariantă Covid devine dominantă în SUA. Tot mai mulți pacienți ajung la spital

O nouă subvariantă Covid devine dominantă în SUA. Tot mai mulți pacienți ajung la spital

În timp ce mai multe ţări iau măsuri în privinţa călătorilor din China, în faţa creşterii numărului de cazuri în această ţară după decizia autorităţilor de a relaxa politica strictă „zero Covid”, o nouă subvariantă a tulpinii Omicron provoacă îngrijorare peste Atlantic, în Statele Unite.

Subvarianta XBB.1.5 s-a răspândit foarte rapid în Statele Unite şi e pe cale să devină variantă dominantă în câteva săptămâni, reprezintând deja peste 40% din infecţiile din această ţară. În plus, internările în spital ale pacienţilor cu Covid sunt în creştere în SUA de mai bine de o lună.

ADVERTISING

Noua variantă circulă de câteva săptămâni în Asia, dar SUA este prima ţară în care XBB.1.5 are o asemenea amploare.

Motivul acestei răspândiri rapide este o mutaţie a virusului, care îi permite ceea ce oamenii de ştiinţă numesc o „evadare imunitară”.

Această subvariantă Omicron „reuşeşte să infecteze mai uşor persoanele care au deja imunitate, adică cele care au fost deja infectate sau vaccinate", a explicat pentru presa franceză epidemiologul de origine română Mircea Sofonea, de la Universitatea din Montpellier.

ADVERTISING

„În plus, există suspiciunea că această subvariantă este mai contagioasă şi se leagă mai uşor de celulele umane”, a adăugat cercetătorul de la Inserm (Institutul Naţional pentru Sănătate şi Cercetare Medicală) din Franţa.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇