Un nou studiu realizat în Norvegia aduce în prim-plan un efect mai puțin cunoscut al plasticului omniprezent: întreruperea ritmului circadian, adică a ceasului intern al organismului. Pe scurt, plasticul ne poate afecta somnul asemeni cofeinei și poate crește riscul de tulburări de somn, diabet, afecțiuni ale sistemului imunitar și chiar cancer.
Cercetătorii norvegieni au analizat substanțele chimice eliberate de două obiecte banale: un tub medical din PVC și o pungă de hidratare din poliuretan (asemănătoare celor folosite de sportivii de anduranță). E tipul de plastic comun, întâlnit frecvent în jucării, ambalaje alimentare, mobilier și multe alte produse uzuale, scrie The Guardian.
Rezultatele au arătat că unele dintre chimicalele prezente în aceste materiale pot deregla semnalele celulare responsabile cu reglarea somnului și a stării de veghe, întârziind cu până la 17 minute reacțiile naturale ale organismului.
”Ceasul intern” al corpului este extrem de important pentru sănătate, influențând somnul, nivelul de energie, metabolismul și chiar starea de spirit.
Deși 15-17 minute pot părea nesemnificative, specialiștii avertizează că orice schimbare a acestui mecanism fin reglat poate avea efecte negative pe termen lung.
Potrivit oamenilor de știință, substanțele chimice din plastic afectează un receptor din creier numit adenozină, care are un rol-cheie în reglarea somnului.
Cofeina, de exemplu, blochează acest receptor și ne ține treji. Și unele chimicale din plastic par să interfereze cu acest receptor, rezultatul fiind tot o întârziere a instalării somnului.
”Nu sunt la fel de puternice ca o cafea, dar reacția celulară apare mult mai rapid decât în cazul altor efecte cunoscute ale plasticului, precum cele hormonale”, explică Martin Wagner, cercetător în cadrul Universității de Știință și Tehnologie din Norvegia.