Stil de viață sănătos: Ce beneficii îți aduce și cum îți afectează viața

Stil de viață sănătos: Ce beneficii îți aduce și cum îți afectează viața
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Alimentația reprezintă un element-cheie în viața de zi cu zi și are un impact major și asupra altor factori din jur.

Cu cât se pune mai mare accent pe o dietă sau o alimentație mai sănătoasă, cu atât organismul va fi mai „curat” și își va procura toate mineralele, vitaminele și toți nutrienții care îi sunt necesari.

Este adevărat că o alimentație sănătoasă implică și schimbarea stilului de viață, ceea ce poate părea greu la început, dar odată ce te obișnuiești va avea un impact pozitiv asupra vieții tale.

În cele ce urmează, vei afla ce reprezintă un stil de viață sănătos, de ce alimentația este un factor esențial în viața cotidiană, ce rol are aceasta și ce beneficii îți aduce.

De asemenea, vei afla și în ce mod îți va fi afectată viața dacă adopți un stil de viață sănătos.

1. Ce înseamnă un stil de viață sănătos și de ce este necesar?

fructe

Încă din cele mai vechi timpuri, alimentația a jucat un rol important în viața oamenilor. Dacă în trecut alimentele erau cât mai puțin procesate, în prezent situația este diferită.

Chiar dacă încă mai există alimente proaspete sau lipsite de aditivi, prezentul este marcat, în mare parte, de existența produselor ultraprocesate.

Potrivit specialiștilor, acestea nu conțin aportul nutritiv complet de care organismul uman are nevoie pentru a se susține în parametri normali. Alimentele ultraprocesate conțin zahăr mult, ingrediente artificiale cu un nivel crescut de carbohidrați, grăsimi și sărace în fibre și nutrienți.

ADVERTISING

Experții susțin că alimentele procesate reprezintă una dintre cauzele principale pentru care în organismul uman apar inflamații, iar oamenii se confruntă cu diverse probleme de sănătate.

Ce înseamnă, totuși, un stil de viață sănătos?

Specialiștii recomandă ca o persoană care dorește să-și schimbe stilul alimentar să se îndrepte spre integrarea în alimentația proprie a fructelor și legumelor proaspete, dar și a altor elemente nutritive.

Evident, consumarea lor nu se va face în exces, ci trebuie să existe un echilibru, pentru ca organismul să răspundă eficient.

Un stil de viață sănătos nu implică doar o alimentație corectă, ci și un comportament la fel de eficient în fața produselor care sunt consumate.

Când decizi să-ți schimbi alimentația, trebuie să devii o persoană mai activă și să prețuiești mai mult odihna. Există o multitudine de sfaturi pentru un stil de viață sănătos, însă acestea se aplică și în funcție de specificul fiecărei persoane.

verdeață pe pâine

Un stil de viață sănătos se bazează pe un program zilnic.

Odată ce adopți în viața ta un stil alimentar sănătos, cât mai lipsit de produsele ultraprocesate, vei constata că și calitatea vieții tale se va schimba.

Un stil de viață sănătos este necesar pentru organismul tău pentru a-l ajuta să-și regăsească un echilibru.

2. Sfaturi pentru un stil de viață sănătos: care sunt cele 6 principii ale unui stil de viață sănătos?

Un stil de viață sănătos se bazează pe șase principii de bază care aduc mai multe beneficii și duc la un echilibru. Iată care sunt acestea:

  • Trebuie să ai un plan alimentar echilibrat

Înainte de toate, alimentația trebuie să fie una echilibrată, pentru a da roade. Alimentația ta sănătoasă trebuie să conțină atât fructe, cât și legume proaspete.

ADVERTISING

O alimentație echilibrată conține minerale, vitamine, grăsimi sănătoase, nutrienți, proteine, dar și carbohidrați. Se recomandă ca aceștia să fie consumați cu atenție, deoarece un exces ar putea provoca inflamații în organism.

Din alimentația ta nu trebuie să lipsească nici nucile, care reprezintă o sursă bogată în proteine, grăsimi și fibre. Sunt cunoscute pentru avantajele pe care le oferă organismului: îmbunătățirea metabolismului și a funcției digestive, oferă energie, susținerea funcțiilor neuronale, dar și efectul benefic pe care îl au asupra pielii.

Trebuie să incluzi în alimentație și alimentele care au antioxidanți, precum morcovii (betacaroten), roșiile, strugurii, avocado, broccoli, varza, fructele de mare, fructele de pădure, merele și scorțișoara.

Specialiștii recomandă ca alimentele consumate să fie neprocesate, pentru ca organismul să-și extragă toate elementele de care are nevoie ca să funcționeze corespunzător.

Iar, pe lângă faptul că legumele și fructele vor deveni cele mai bune „prietene” ale tale în această călătorie nutrițională, trebuie să ai în alimentația ta și pește sau carne slabă. Peștele are un conținut mare de nutrienți, fiind bogat în Omega-3. Iar printre tipurile de carne slabă pe care să le abordezi în alimentația ta se numără puiul sau pieptul de curcan.

roșii ciuperci ardei usturoi

Mesele nu trebuie să conțină foarte multe grăsimi sau carbohidrați.

Trebuie să mai reții faptul că un stil de viață sănătos nu va conține prăjeli sau alimente „grele” pentru stomac. La masa de prânz, de exemplu, poți consuma o bucată de piept de pui și legume la grătar, iar gustarea poate fi constituită dintr-un iaurt cu puține grăsimi.

ADVERTISING
  •  Fă exerciții fizice sau un sport

Pe lângă grija pe care trebuie să o porți alimentației, este important să faci și exerciții fizice sau să practici un sport care îți place.

E recomandat să faci de cel puțin trei ori pe săptămână exerciții fizice - te vor ajuta să slăbești, dar vor trimite și impulsuri către creier – mișcarea îmbunătățește funcțiile organismului și contribuie la o bună concentrare în timpul zilei.

Dacă ești o persoană care nu a pus foarte mult preț pe exercițiile fizice până acum, atunci poți începe prin a face anumite exerciții ușoare, pentru a obișnui corpul cu efortul. De exemplu, dacă nu dorești să practici un sport, poți să mergi zilnic pe jos câte o jumătate de oră. O plimbare va oferi un beneficiu semnificativ corpului tău.

  • Organismul tău trebuie să se odihnească corespunzător

Deși trăim într-o lume a vitezei, odihna și somnul trebuie să rămână două elemente prioritare. Pentru a nu risca dezvoltarea unor afecțiuni sau inflamații în corp, e indicat să pui preț și pe calitatea vieții tale.

Este adevărat că jobul ocupă o mare parte din timp și există numeroase sarcini pe care le ai de îndeplinit în fiecare zi, însă este important ca organismul tău să se odihnească, iar programul de somn să fie respectat.

Un stil de viață sănătos cu o alimentație corectă implică și această parte.

În plus, și relaxarea pe timpul zilei este o altă noțiune de care ar fi indicat să ții cont. Dacă ai o zi plină la muncă sau la școală, iar organismul îți oferă un semnal că ar trebui să se odihnească, atunci cel mai bine ar fi să-l iei în considerare.

fată ascultând muzică la căști
  • Diminuarea grijilor și a stresului din viața ta

Pentru a ajunge la un echilibru în viața ta, trebuie să reduci cât mai mult stresul din viața ta.

Deși poate părea greu la început, dacă îți vei pune ordine printre gânduri și vei alege să fii atent/ă la ce simți și cum reacționează organismul tău în diferite medii provocatoare de stres, vei realiza că există soluții în vederea diminuării acestuia.

Iar, pentru a nu alimenta mai mult stresul pe care îl resimți, e indicat să consumi alimente care îl pot reduce: portocale, nuci, fulgi de ovăz, fructe de pădure, avocado, ciocolata neagră (cu cel puțin 70% cacao), sparanghelul sau chiar și laptele.

Trebuie să te îndrepți mai mult spre ce simți înăuntrul tău, fiindcă organismul este ca o „alarmă” – când nu funcționează corespunzător îți va da un semnal.

  • Trebuie să gândești pozitiv și să fii optimist/ă

Dacă, de-a lungul timpului, ai întâlnit persoane care ți-au spus „Fii pozitiv!” sau să vezi partea plină a paharului și să ai mai multă încredere în tine, atunci ar fi trebuit să o iei în considerare.

Este adevărat că organismul reacționează și la mesajele pe care le auzi sau ți le spui ție însăți/însuți. Însă și acest principiu intră în categoriile unui stil de viață sănătos. Ar fi recomandat să ai o atitudine pozitivă față de propria persoană, înainte de toate.

  • Trebuie să consumi alimentele cu moderație

Cel de-al șaselea principiu constă în alimentația moderată.

Deși consumi alimente sănătoase, neprocesate, nu înseamnă că trebuie să faci vreun exces. Excesul, sub orice formă, conduce la un dezechilibru în organism. De aceea, chiar dacă este vorba despre un stil de viață sănătos cu fructe și legume, trebuie să le consumi în cantități mici.

Caută să reduci și consumul de produse de patiserie, dulciuri sau băuturi acidulate. Acestea conțin un nivel ridicat de zahăr. Ciocolățelele, covrigeii, bomboanele sau prăjiturile pot fi înlocuite cu produse ce conțin un îndulcitor natural (stevia, de exemplu) sau cu iaurturi sănătoase. 

măr sau covrig ?

Când vrei să o gustare și te gândești la o un baton de ciocolată, chipsuri sau alte produse din această zonă, le poți înlocui cu un fruct sau ciocolată neagră.

Totodată, atenție mare la produsele de tip fast-food! Foarte multe dintre produsele respective nu fac parte dintr-un stil de viață sănătos.

De aceea, când ai poftă de un burger sau un preparat pe care îl găsești la astfel de restaurante, este de preferat să îl gătești acasă, într-un stil cât mai sănătos, cu cât mai puține grăsimi și carbohidrați.

3. Care sunt beneficiile unui stil de viață sănătos?

Odată ce ai ales să mergi pe acest drum, trebuie să cunoști și beneficiile unui stil de viață sănătos. Nu doar că starea de spirit se va îmbunătăți, dar vei putea să diminuezi riscurile la care este expus organismul.

Dacă vei consuma, pe o perioadă îndelungată, produse ultraprocesate, atunci vei descoperi, odată cu timpul, că vor apărea anumite inflamații în corp, un grad ridicat de oboseală, dar și o stare de spirit nu atât de pozitivă.

Poți avea parte de o multitudine de avantaje dacă te decizi să îți schimbi stilul de viață. De exemplu, anumite boli sau afecțiuni pot fi prevenite, dacă vei urmări o alimentație sănătoasă și vei face exerciții fizice în mod regulat.

Obezitatea, diabetul, hipertensiunea arterială sunt câteva dintre problemele pe care le-ai putea întâmpina, dacă alimentația ta este nesănătoasă și nu ai un program pe care să îl urmezi.

Pe de altă parte, dieta unui stil de viață sănătos trebuie să conțină aportul nutritiv de care organismul are nevoie.

În caz contrar, se produc dezechilibre și ai putea să te confrunți cu diferite alergii sau apariția unor pete pe corp și a schimbării pielii. Pe lângă modul în care te simți pe interior, și pielea îți poate arăta că organismul tău are o instabilitate – coșuri, pete, schimbarea culorii pielii, unghiile pot deveni mult mai fragile.

Totodată, trebuie să se pună accent și pe importanța exercițiului fizic pentru un stil de viață sănătos. Pe lângă alimentația la care trebuie să ai grijă, și sportul trebuie să îți devină un „prieten” bun. Mișcarea zilnică te poate ajuta la scăderea nivelului de stres, iar creierul va fi oxigenat mai bine.

În plus, sportul ajută și la un somn odihnitor. Există o strânsă legătură între stilul de viață și starea de sănătate.

Pe lângă toate acestea, dacă mai multe persoane aderă la un stil de viață sănătos, atunci poate fi ajutată și economia.

Este un subiect asupra căruia nu s-a insistat foarte mult de-a lungul timpului. Multe dintre produsele naturale de pe piață sunt catalogate drept „produse bio” și acestea provin de la producători ce pun accent pe creșterea animalelor cât mai natural, dar și pe o agricultură lipsită de îngrășăminte chimice.

La o analiză scurtă a pieței, îngrășămintele chimice sunt mai ieftine, spre deosebire de cele organice, acesta reprezentând și un motiv pentru care produsele bio sunt ușor mai scumpe, față de cele ultraprocesate.

Însă nu se poate trage concluzia de aici că un stil de viață sănătos trebuie să fie unul scump. Evident, alegerea mâncării pentru un stil de viață sănătos va rămâne, întotdeauna, în mâinile celui care dorește să îl urmeze.

4. Ce impact pe termen lung are un stil de viață sănătos cu fructe și legume?

legume și fructe pe masă in boluri

Dezvoltarea unui stil de viață sănătos va avea un impact major și pe termen lung asupra ta. Vei observa că starea de spirit ți se va schimba treptat și te vei simți plin de viață, mai încrezător și odihnit.

Pentru că joacă un rol important nutriția și stilul de viață sănătos, dacă vei fi o persoană dispusă să se adapteze unor schimbări, atunci vei avea parte doar de beneficii.

Verdețurile, fructele, sucurile naturale, carnea slabă, semințele și produsele naturale se numără printre primele alimente pe care trebuie să le integrezi în viața ta. Organismul tău va prelua elementele esențiale din ele, oasele vor deveni mai puternice, memoria se va îmbunătăți, inima va fi mai sănătoasă, iar riscul de AVC va fi diminuat.

După ce ai aflat ce este și ce înseamnă un stil de viață sănătos, nu-ți mai rămâne decât să concepi un program și să îl pui în aplicare.

Există o mulțime de rețete pentru un stil de viață sănătos pe care le poți aborda și integra în planul dietei tale, chiar și pentru a slăbi. Adoptarea și importanța unui stil sănătos de viață îți vor reda echilibrul de care ai nevoie.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇