Specialiștii INSP avertizează: Nu folosiți lămpile UV pentru dezinfectarea în școli!

Specialiștii INSP avertizează: Nu folosiți lămpile UV pentru dezinfectarea în școli!

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) nu recomandă utilizarea lămpilor UV pentru dezinfecția suprafețelor în unitățile de învțământ cu scopul limitării transmiterii COVID 19.

„Întrucât accidentele survenite în urma utilizării lămpilor UV în unitățile de învățământ sunt tot mai dese, precizăm că specialiștii INSP nu susțin această metodă de dezinfecție, opinie transmisă de altfel, tuturor instituțiilor ce au solicitat un punct de vedere în această direcție”, se arată în comunicatul remis SpotMedia.ro.

2021 vine cu discounturi de până la 50% la principalele categorii de produse și servicii de care afacerea ta are nevoie. Obține oferta AICI!

INSP adaugă faptul că utilizarea dezinfecției cu UV este specifică unităților sanitare, fiind o metodă fizică de dezinfecție a aerului și suprafețelor din încăperi.

Mai mult, punerea în funcțiune a acestor lămpi trebuie executată numai de persoane calificate și instruite în acest sens. În timpul funcționării, persoanele nu trebuie să fie în încăpere – în caz contrar, pot apărea reacții nedorite la nivel ocular (conjunctivită, foto-oftalmie, cataractă) sau la nivel cutanat (arsură până la transformare malign).

82% dintre școlile din România au nevoie urgentă de reparaţii. Iată cum putem ajuta

Totodată, specialiștii INSP atrag atenția că măsurile de curățenie și cele de aplicare a produselor de curățenie și a dezinfectanților prevăzute atât în recomandările naționale cât și în cele ale Organizației Mondiale a Sănătății, asociate cu o aerisire fără abatere de la frecvența și perioada corectă de timp, asigură un mediu propice desfășurării activităților educative.

Astfel, igiena mâinilor, igiena respirației, evitarea aglomerației, aerisirea frecventă a spațiilor sunt metodele dovedite ca fiind eficiente în prevenirea
transmiterii COVID – 19.

În concluzie, „metoda dezinfecției cu UV nu reprezintă o opțiune pentru dezinfectarea sălilor de curs în școli”.

Medic epidemiolog: Părinţii trebuie să sprijine efortul şcolii privind aplicarea măsurilor de prevenire a îmbolnăvirii cu Covid