Șeful OMS avertizează: Şansa de a încheia pandemia anul acesta riscă să fie irosită

Șeful OMS avertizează: Şansa de a încheia pandemia anul acesta riscă să fie irosită

Posibilitatea ca pandemia Covid-19 să fie pusă sub control până la sfârşitul acestui an există, dar lumea ”riscă tot mai mult să o irosească”, a avertizat luni directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Acesta spune că există percepția greșită dată de cazurile uşoare de boală şi a ratei reduse a vaccinării în multe ţări care creează condiţii favorabile apariţiei unor noi variante ale coronavirusului, informează EFE.

Numărul ridicat de cazuri uşoare de boală în ţările cu rate ridicate de vaccinare ”impulsionează ideea falsă că pandemia s-a terminat”, a atenţionat Tedros la o reuniune internaţională pe tema COVID-19.

ADVERTISING

Acestei idei i se adaugă situaţii foarte diferite în ţări unde nivelurile vaccinării şi testării sunt încă foarte joase, ''ceea ce creează condiţii ideale pentru apariţia unor noi variante ale coronavirusului'', a explicat el.

Tedros a amintit în acest context că 116 ţări riscă să nu atingă obiectivul global de vaccinare antiCovid a 70% din populaţie până la jumătatea anului în curs.

El a cerut comunităţii internaţionale, în special statelor dezvoltate, să doneze anul acesta 16 miliarde de dolari pentru ''Acceleratorul ACT'', programul prin care OMS şi alte organizaţii susţin distribuirea de vaccinuri, tratamente, teste şi alte instrumente împotriva COVID-19.

ADVERTISING

Directorul general al OMS a cerut şi măsuri pentru ca ţările în dezvoltare să beneficieze mai mult de vaccinurile ARN mesager (precum Pfizer şi Moderna), care s-au dovedit în mod special eficiente în combaterea COVID-19.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇