S-a născut primul bebeluș cu ADN de la trei persoane

S-a născut primul bebeluș cu ADN de la trei persoane

Primul bebeluş cu ADN de la trei persoane s-a născut în Marea Britanie, după ce medicii au efectuat o procedură inovatoare de fertilizare in vitro care are drept scop să prevină moştenirea de către copii a unor boli incurabile.

Majoritatea ADN-ului copilului provine de la cei doi părinţi, iar aproximativ 0,1% de la o a treia persoană – o altă femeie, scrie DPA.

Această tehnică ştiinţifică este concepută pentru a preveni naşterea copiilor cu boli mitocondriale devastatoare. Acestea sunt tulburări pe termen lung, genetice şi adesea moştenite care apar atunci când mitocondriile nu reuşesc să-şi îndeplinească funcţia de producere de energie vitală pentru celulele din organism.

ADVERTISING

Aceste boli pot fi foarte grave şi adesea fatale. La copii, simptomele pot include probleme de creştere, un tonus muscular scăzut, slăbiciune, spasme şi încetinirea dezvoltării sau o deteriorare lentă.

Unele familii au pierdut mai mulţi copii din cauza bolilor mitocondriale moştenite, astfel că noua tehnică, cunoscută sub numele de tratament de donare mitocondrială (MDT), o formă modificată de fertilizare in vitro, este considerată singura lor şansă de a avea un copil sănătos.

ADN-ul provenit de la cea de-a doua femeie afectează doar mitocondriile şi nu alte trăsături esenţiale ale copilului, precum aspectul.

ADVERTISING

Marea Britanie a devenit prima ţară din lume care a autorizat oficial Terapia de substituţie mitocondrială (MRT) după ce Autoritatea pentru Fertilizare Umană şi Embriologie a dat undă verde procedurii în 2017.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇