Românii care au făcut prima doză cu AstraZeneca nu vor putea face, deocamdată, rapelul cu alt vaccin

Românii care au făcut prima doză cu AstraZeneca nu vor putea face, deocamdată, rapelul cu alt vaccin

Românii care au făcut prima doză de vaccin antiCovid cu AstraZeneca nu vor putea primi, deocamdată, rapelul cu alt ser pe bază de ARN mesager, a anunțat marți Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare.

El a precizat că în urma evaluarilor comisiilor de specialitate de la nivelul Ministerului Sănătății, precum și a studiilor efectuate în Germania, Spania și Marea Britanie, s-a decis ca ambele doze să se efectueze cu același tip de vaccin.

Excepție fac cazurile în care persoana vaccinată cu AstraZeneca dezvoltă reacții adverse grave după prima doză.

ADVERTISING

”În urma recomandărilor atât a evaluărilor din partea comisiilor de specialitate de la nivelul Ministerului Sănătății, precum și toate datele științifice pe studii privind scheme de vaccinare heterologe care au fost efectuate în Germania, Spania și Marea Britanie, am concluzionat faptul că, la acest moment, CNCAV încurajează vaccinarea cu același tip de vaccin în cazul ambelor doze, atunci când vorbim de schema de vaccinare cu AstraZeneca.

Excepție sunt contraindicațiile și atunci când pacientul dezvoltă tromboză după prima doză, sau sindrom de pierdere capilară, sau șoc anafilactic”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Medicul a subliniat că Agenția Europeană a Medicamentului a spus foarte clar că în acest moment nu este în măsură să facă o recomandare fermă în ceea ce privește combinarea vaccinurilor.

Totodată, spune el, momentan nu se știe cât de eficace este această schemă și nici frecvența reacțiilor adverse.

”Și evident că această decizie este fundamentată și a luat în calcul atât precizările Agenției Europene a Medicamentului care spune foarte clar că în acest moment nu este în măsură să facă o recomandare fermă în acest sens.

ADVERTISING

De asemenea, studiile clinice efectuate nu depășesc mai mult de 1.000 de pacienți. Nu putem estima frecvența reacțiilor adverse, pentru că nu au fost incluse în studii foarte multe persoane. Nu avem nici date clare de eficacitate”, a subliniat Gheorghiță.

Potrivit acestuia, datele științifice vor fi reevaluate.

”Datele științifice de la acest moment vor fi reevaluate după finalizarea studiilor clinice și considerăm că este mai prudent la acest moment să așteptăm validarea rezultatelor finale până la a lua o decizie de a combina vaccinuri care folosesc tehnologie diferită”, a punctat Valeriu Gheorghiță.

Săptămâna trecută, seful campaniei de vaccinare anunța că românii care au făcut prima doză de vaccin antiCovid cu AstraZeneca ar putea face rapelul cu alt ser pe bază de ARN mesager.

În unele state din UE, afirma medicul, cetățenii care au efectuat prima doză de vaccin cu serul AstraZeneca pot face rapelul cu alt vaccin.

Valeriu Gheorghiță a spus că este vorba despre Germania, Italia, Spania și Italia.

De altfel, cercetătorii de la Oxford au arătat într-un studiu publicat recent că această schemă de vaccinare heterologă este eficientă.

Angela Merkel, cancelarul Germaniei, a făcut rapelul cu serul de la Moderna, după ce prima doză administrată a fost de AstraZeneca.

Iată și articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇