Rolul vitaminelor în organismul uman: Vitamina A, Vitamina B, Vitamina C, Vitamina D

rolul-vitaminelor-in-organism

Vitaminele sunt substanțe chimice complexe ce îndeplinesc un rol esenţial în funcţionarea normală a organismului uman. Ele se regăsesc în majoritatea alimentelor de provenienţă naturală şi sunt absolut necesare pentru creşterea, menţinerea vitalităţii şi bunăstarea generală a organismului nostru. 

Cuvantul vitamine provine din latinescul vita (viaţă) care subliniază în felul acesta indispensabilitatea lor. Acestea sunt substanţe chimice cu structură şi rol foarte variate în organism, esenţiale în procesele chimice intracelulare.

Vitaminele se găsesc în cantităţi foarte mici în alimente, iar lipsa lor poate duce la adevarate patologii de nutriţie (ingerarea lor în cantităţi insuficiente provoacă hipo sau avitaminoze).

ADVERTISING

Clasificarea vitaminelor

Exista 13 vitamine esenţiale pentru buna funcţionare a organismului: A, C, D, E, K, tiamina (B1), riboflavina (B2), niacină (B3), acidul pantotenic, biotina, vitamina B6, vitamina B12, acidul folic. 

Din punct de vedere nutriţional, vitaminele pot fi liposulubile (solubile în grăsimi) - Vitamina A, Vitamina D, Vitamina E, Vitamina K şi hidrosulubile (solubile în apă) - Vitaminele C, B1, B2, PP, B12.

Vitamina A

Vitamina A este o vitamină liposolubilă (solubilă în grăsimi), cu un rol esenţial în organismul uman. Vitamina A este o denumire generică, ce se referă la mai multe substanţe, printre care retinol, retinal, acid retinoic, retinoizi şi cartenoizi. Absorbţia acestei vitamine se realizează la nivelul intestinului subţire, în prezenţa sărurilor biliare şi a mineralelor. 

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

O cantitate suficientă de vitamina A asigură buna funcţionare a întregului organism. Este necesară pentru producerea rodopsinei - pigmentul responsabil de vederea crepusculară şi nocturnă - şi sprijină sănătatea pielii, a unghiilor şi a dinţilor.

Vitamina B

Vitamina B reprezintă de fapt un complex de opt vitamine solubile în apă care au un rol important în menţinerea unui nivel optim de energie, în funcţionarea creierului şi în metabolismul celulelor. Fiecare vitamina B este ori un factor esenţial în desfăşurarea proceselor metabolice în condiţii bune, ori un precursor al acestora.

Fiind solubile în apă, vitaminele B sunt eliminate uşor prin urină, de aceea excesul nu este în general toxic, fiind corelat însă cu stări de greaţă, vărsături, tahicardie sau anumite fenomene alergice. Carenţele de vitamine B stau la baza oboselii accentuate şi unor simptome mai mult sau mai puţin grave.

ADVERTISING

Vitamina C

Vitamina C are o mulţime de beneficii asupra organismului uman. Printre acestea enumerăm vindecarea rănilor, creşterea eficienţei medicamentelor folosite pentru tratarea infecţiilor tractului urinar, dar ajută şi la scăderea colesterolului. 

Vitamina C poate avea beneficii până şi în ceea ce priveşte starea de spirit. Studiile au demonstrat că persoanele care au un deficit de vitamina C se simt mult mai des obosite sau deprimate.

Aşadar, administrarea unui supliment de vitamina C poate avea un efect pozitiv asupra dispoziţiei dumneavoastră. De asemenea, vitamina C poate scădea nivelul de anxietate şi creşte tonusul psihic. 

Vitamina D

Vitamina D este un nutrient solubil în grăsimi, unul din cei 24 de micronutrienţi esenţiali pentru buna funcţionare a organismului.

Sintagma "vitamina D" se referă la mai multe forme diferite ale acestei vitamine, dintre care două sunt importante pentru sănătatea organismului: vitamina D2, realizată de plante şi vitamina D3, produsă în mod natural de organism în urma expunerii la lumina soarelui. Aceste forme de vitamina D pot fi gasite şi în alimente.  

Ea este responsabilă de menţinerea nivelului normal de calciu şi fosfor în organism, ajutând astfel la creşterea si întărirea oaselor, în special la copii şi bătrâni.

Necesarul zilnic de vitamine diferă în funcţie de vârstă, starea metabolică, activitatea zilnică şi poate fi asigurat printr-o dietă cât mai variată. Intr-o alimentaţie raţională primim zilnic vitaminele şi mineralele necesare, în cantităţi suficiente.

Pe esteto.ro găsim o multitudine de produse naturiste cu un conţinut mare de vitamine şi minerale. Intră şi convinge-te singur!