Reușită de proporții: O femeie a primit primul transplant de trahee umană din istorie

Reușită de proporții: O femeie a primit primul transplant de trahee umană din istorie

O femeie din SUA este prima pacientă care a beneficiat de un transplant de trahee umană din istorie. După ce timp de mulți ani s-a chinuit să respire și s-a temut că s-ar putea sufoca în somn, Sonia Sein spune că în prezent, după operație, se simte suficient de bine pentru a dansa cu nepoții ei.

Transplantul, o premieră mondială, a avut loc la spitalul Mount Sinai din New York. Până acum au mai fost făcute doar transplanuri de trahee sintetică, din celule stem, relatează CNN.

Imediat după operație, femeia a putut respira pe gură, pentru prima oară în 6 ani, și povestește ce a simțit: ”Când am respirat prima dată după transplant, m-am simțit ca în rai”, a spus Sein, care a suportat operația în ianuarie.

ADVERTISING

Citește și Mini-rinichii obținuți prin bioimprimare cresc speranțele pentru transplantarea organelor produse în laborator

Femeia, o fostă asistentă socială în vârstă de 56 de ani, a avut nevoie de un transplant după ce traheea ei a fost deteriorată în 2014, când a avut nevoie de ventilator din cauza unui atac grav de astm.

Sein a trecut prin mai multe intervenții chirurgicale, care, însă, nu doar că nu au remediat problema, dar au agravat-o. A fost nevoită să respire printr-o gaură creată chirurgical în gât, numită traheostomie, cu un tub care îi cobora până în plămâni.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Timp de zeci de ani, experții au considerat că astfel de transplanturi sunt imposibile. Operația de transplant prin care a trecut Sein a durat aproximativ 18 ore și a fost nevoie de circa 50 de specialiști - chirurgi, asistente medicale, anesteziști, specialiști în căile respiratorii și medici rezidenți.

Deocamdată nu sunt semne că organismul pacientei ar respinge noua trahee.

Mount Sinai Surgeons Perform First Human Tracheal Transplant Surgery

Vezi și În premieră, au fost create glande lacrimare artificiale!

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇