Rafila: Încercăm să aducem antivirale în farmacii. Dar ele nu țin loc de vaccin şi au efecte toxice pentru unii pacienţi

Rafila: Încercăm să aducem antivirale în farmacii. Dar ele nu țin loc de vaccin şi au efecte toxice pentru unii pacienţi
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Alexandru Rafila susține că spitalele au deja stocuri de antivirale și că Ministerul Sănătății face eforturi pentru a aduce aceste medicamente și în farmacii, unde să fie eliberate cu prescripție medicală.

Ministrul a mai spus, însă, că tratamentul cu antivirale este indicat doar pentru parte dintre pacienți, este toxic pentru alții și în niciun caz nu are eficacitatea vaccinurilor.

Rafila susține că spitalele din România au stocuri de antivirale pentru valul 5.

„Au deja stocuri de Remdesivir, anticorpi monoclonali, Tocilizumab și Anakira. Ne preocupăm de o problemă apărută între timp cu anticoagulantele. Ea excede problema Covid”, a precizat Rafila pentru Spotmedia.ro.

ADVERTISING

Ministrul susține că – pe lângă antiviralele din spitale – încearcă să aducă altele, în farmacii.

Am avut contacte cu două companii privind antivirale inovative aflate în procedură avansată de autorizare la EMA și încercăm să securizăm prin acorduri bilaterale cantități suficiente pentru perioada următoare”, a precizat Alexandru Rafila într-un interviu pe care l-a acordat Spotmedia.ro.

Marți, prezent în Parlament pentru dezbaterile pe buget, ministrul Sănătății a mai spus că deja a făcut pași spre încheierea unor protocoale pentru antivirale.

ADVERTISING

„Ne-am întâlnit cu reprezentanţii ambelor companii şi am stabilit încheierea unor protocoale care să asigure, încă din primele momente ale disponibilităţii acestor medicamente, produsele pentru România. Şi am stabilit modul în care se vor achiziţiona", a declarat Rafila la Parlament, citat de Agerpres.

Antivirale cu rețetă, pentru pacienții cu forme ușoare

Ministrul Sănătății arată că antiviralele „se administrează în regim ambulatoriu pacienților care au factori de risc să facă infecții complicate. Vor exista în farmacii și spitale:

ADVERTISING

„Mai avem anticorpii monoclonali, eficienți pentru tulpina Delta, mai puțin eficienți pentru Omicron. Să vedem dacă vor exista produse adaptate acestei tulpini.

În privința Arbidol și Favipiravir, noi trebuie să respectăm legislația UE, adică trebuie să avem măcar un studiu care să arate beneficul utilizării medicamentului într-o boală.

Pentru Arbidol nu există studii privind eficacitatea în tratarea Covid, iar Favipiravir are un studiu care arată că scurtează boala cu 1-2 zile, dar nu are impact asupra complicațiilor și mortalității.

Încercăm să găsim o soluție pentru ca măcar unul dintre aceste două produse să se găsească în farmacii pe bază de prescripție medicală pentru formele mai ușoare de boală

Antiviralele nu înlocuiesc vaccinul. Vaccinul previne formele grave și necesitatea folosirii antiviralelor care comportă riscuri serioase”.

Pe lângă că sunt mai puțin eficiente decât vaccinurile, antiviralele pot fi și nocive pentru unii pacienți.

„Hai să vorbim de efectele adverse pe termen scurt ale antiviralelor.

Sunt serioase. De exemplu, dacă o femeie însărcinată ia Favipiravir, efectele sunt foarte toxice. Informații false care leagă vaccinarea de fertilitate au succes, dar cele care se referă la efectele serioase ale antiviralelor sunt neglijate”, a mai spus ministrul Sănătății, pentru Spotmedia.ro.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇