Premierul Ciucă avertizează că în 3 săptămâni valul Omicron ajunge şi în România. Rafila crede că va dura mai mult de o lună şi jumătate iar riscul maxim e în februarie şi martie

Premierul Ciucă avertizează că în 3 săptămâni valul Omicron ajunge şi în România. Rafila crede că va dura mai mult de o lună şi jumătate iar riscul maxim e în februarie şi martie

Într-un interval de timp nu mai mare de trei săptămâni, valul Omicron va ajunge şi în România, a declarat marți premierul Nicolae Ciucă, la finalul unei întâlniri cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

El a spus că a discutat cu șefa CE despre valul 5 al pandemiei, primind un semnal că România trebuie să fie cu adevărat pregătită pentru a face faţă.

”Esenţa discuţiilor pe care le-am avut cu doamna preşedinte von der Leyen a vizat elementele legate de criza Covid. Este o preocupare majoră în legătură cu felul în care fiecare stat, şi Uniunea în ansamblul său, este în măsură să gestioneze pandemia.

ADVERTISING

De asemenea, am discutat impactul pe care noul val al variantei Omicron îl are într-o serie dintre ţările Europei, primind un semnal că trebuie să fim cu adevărat pregătiţi pentru impactul pe care acesta îl va avea şi la nivelul ţării noastre, discutându-se despre un interval de timp, nu mai mare de trei săptămâni în care el va fi prezent şi în zona ţării noastre”, a declarat Nicolae Ciucă.

Acesta a precizat că principalul subiect al discuţiei a fost de modul în care România este pregătită să gestioneze cel de-a cincilea val al pandemiei.

ADVERTISING

De asemenea, s-a discutat despre campania de vaccinare, ”necesitatea ca la nivel guvernamental şi instituţiile de specialitate din cadrul MS să aibă o comunicare şi să convingă populaţia să se vaccineze”.

Potrivit premierului, vaccinarea este ”singurul instrument care (…) nu ne protejează de a ne infecta, în schimb ne protejează să trecem mai uşor prin boală şi să nu avem atâtea cazuri, aşa ca în valul patru, când zeci de mii de români şi-au pierdut viaţa”.

Rafila: Valul 5 va dura mai mult de o lună şi jumătate

Valul al cincelea al pandemiei de coronavirus va dura cel puţin două luni, consideră Alexandru Rafila, care a adăugat că februarie şi martie vor fi lunile de risc maxim.

ADVERTISING

„Eu cred că valul al cincelea al pandemiei va dura mai mult de o lună şi jumătate. Probabil că va dura cel puţin două luni, văzând ce se întâmplă şi în alte ţări.

Nu avem de unde să ştim cât timp va dura, dar vedem cam cum evoluează lucrurile. Cred că lunile de risc maxim sunt lunile februarie şi martie”, a declarat Alexandru Rafila, marţi la Parlament.

Până în prezent, pe teritoriul României au fost confirmate 16 cazuri cu varianta Omicron a virusului SARS-Cov-2.

Medicul Octavian Jurma a avertizat recent că varianta Omicron va fi dominantă în România înainte de finalul anului.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇