Rafila: Dacă aș fi fost ministru al Sănătății, aș fi circulat mai puțin prin țară

Rafila: Dacă aș fi fost ministru al Sănătății, aș fi circulat mai puțin prin țară

În loc să circule prin țară, în vizite de lucru, Alexandru Rafila, președinte al OMS România și proaspăt alăturat PSD, pe listele căruia va candida pentru un mandat de parlamentar, ar fi reorganizat DSP-urile.

Rafila spune că nu ar fi mers în teritoriu atât de mult cum o face Nelu Tătaru pentru că „nu e momentul pentru vizite de lucru”.

„Aş fi făcut ceva diferit şi acum intrăm într-un palier, dacă vreţi, jumătate profesional şi jumătate politic. În primul rând aş fi circulat mai puţin prin ţară, în vizite de lucru, nu cred că e momentul pentru vizite de lucru.

În momentul de faţă trebuie făcut la nivelul Ministerului Sănătăţii –  de fapt am şi propus acest lucru, vă şi spun când, prin luna aprilie – un Centru operativ cu atribuţii foarte clare pentru ministrul Sănătăţii, secretarii de stat, corelarea acestor persoane care trebuie să fie în fruntea unei activităţi în modul următor: un responsabil pentru sănătatea publică, un responsabil pentru asistenţă medicală, un responsabil pentru logistică.

În fiecare zi trebuie să se facă şedinţe operative de evaluare a situaţiei din teren şi o alocare de resurse şi de nevoi pentru fiecare dintre judeţele din ţară. Lucrul ăsta, din păcate, nu se întâmplă”, a declarat Alexandru Rafila într-o emisiune difuzată sâmbătă de Digi 24. 

Acesta a criticat şi faptul că în ultimele luni nu au fost luate măsuri care să ducă la situaţia în care toate Direcţiile de Sănătate Publică din ţară să fie conduse de profesionişti. 

„Să fim cinstiţi: lipseşte coordonarea şi lipseşte o resursă umană calificată. În vară cred că ar fi putut fi regândită conducerea Direcţiilor de Sănătate Publică, încât în fiecare judeţ şi în municipiul Bucureşti DSP-urile să fie conduse de oameni calificaţi care ştiu  cum e organizată sănătatea publică, cum funcţionează sănătatea publică.

Noi mai avem în continuare directori de direcţii sanitare care nu sunt medici sau sunt medici care nu au avut în viaţa lor niciun fel de legătură cu această zonă de sănătate publică” a mai declarat Alexandru Rafila.