Rafila anunță investiții de peste 2,6 miliarde de euro în spitalele din România

Rafila anunță investiții de peste 2,6 miliarde de euro în spitalele din România

13 miliarde de lei (circa 2,6 miliarde de euro) vor fi investiți în infrastructura spitalicească din România, în special în spitale municipale, a anunțat joi ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila. Este „poate cel mai important apel de proiecte în sănătate, cu potenţialul de a transforma fundamental infrastructura spitalicească din România”, a mai spus ministrul.

„Ministerul Sănătăţii în parteneriat cu Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene anunţă lansarea unui program nou de finanţare în valoare totală de peste 13 miliarde de lei prin Programul Naţional de Investiţii în Infrastructura Unităţilor Spitaliceşti”, a transmis ministrul Sănătăţii.

ADVERTISING

Rafina a precizat că este „poate cel mai important apel de proiecte în sănătate, cu potenţialul de a transforma fundamental infrastructura spitalicească din România”.

„Ne focalizăm concomitent pe construcţia de spitale noi şi pe modernizarea spitalelor în special în zonele municipale. (...) Niciodată infrastructura spitalicească nouă nu a beneficiat de o alocare mai consistentă, care vine perfect în completarea investiţiilor deja derulate prin PNRR în Sănătate”, a spus Rafila.

Potrivit datelor transmise de către acesta, investiţiile finanţabile cuprind:

ADVERTISING
  • construcţii noi de spitale
  • modernizări sau reabilitări ale spitalelor existente
  • dotare cu echipamente medicale
  • digitalizare
  • tranziţie verde

Distribuţia fondurilor alocate prin Programul Naţional de Investiţii în Infrastructura Unităţilor Spitaliceşti este următoarea:

  • 2 miliarde de lei pentru spitale judeţene şi judeţene de urgenţă, spitale de specialitate şi spitale clinice.
  • 7,3 miliarde de lei pentru spitale municipale şi municipale de urgenţă.
  • 500 milioane de lei pentru asistenţă tehnică şi implementarea proiectelor.
  • 3,25 miliarde de lei pentru alte investiţii strategice.
ADVERTISING

Secretarul de stat Alexandru Rogobete a completat că pentru prima dată, în România se construiesc spitale noi prin două programe care funcţionează concomitent, PNRR şi PNIIUS.

„Suma totală pentru cele două programe depăşeşte 24 de miliarde de lei. Este un efort fără precedent”, a mai spus Rogobete.

Beneficiarii pot depune proiecte în cadrului apelului lansat de Ministerul Sănătăţii, până în luna septembrie, pentru obţinerea avizului de oportunitate în vederea finanţării.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇