Un studiu recent arată că probioticele ar putea reduce sentimentele negative. În ultimii ani, a crescut interesul față de ideea că probioticele pot influența nu doar sănătatea digestivă, ci și starea mintală. Iar cel mai recent studiu tocmai asta arată.
„Legătura dintre intestin și creier le permite bacteriilor din sistemul digestiv să influențeze modul în care ne simțim și ne comportăm, prin intermediul nervului vag, al sistemului imunitar sau al hormonilor”, a explicat unul dintre autorii studiului, cercetătoarea Katerina Johnson, conform Mental Health Research.
Deși studiile pe animale au indicat efecte promițătoare ale probioticelor asupra creierului și comportamentului, rezultatele cercetărilor pe oameni au fost până acum neconcludente.
Pentru a înțelege mai bine impactul probioticelor asupra reglării emoțiilor și a stării de spirit, autorii studiului au folosit o combinație de metode: chestionare psihologice, evaluări zilnice ale dispoziției și teste care măsurau modul în care participanții procesau emoțiile.
Studiul a fost realizat pe tineri sănătoși, care au luat zilnic un probiotic (cu bacterii precum Lactobacillus și Bifidobacterium) timp de o lună.
Rezultatele au arătat clar că probioticele ar putea reduce sentimentele negative (așa cum sunt anxietatea, stresul, oboseala sau tendințele depresive), în comparație cu un placebo.
A fost nevoie de aproximativ două săptămâni pentru ca probioticele să aibă efecte vizibile asupra dispoziției negative, un interval de timp similar cu cel necesar pentru ca antidepresivele să înceapă să acționeze. Totuși, spre deosebire de antidepresive, care pot reduce atât emoțiile negative, cât și pe cele pozitive, probioticele au diminuat doar stările negative, arată Medical Xpress.
În plus, s-a mai observat ceva interesant: voluntarii care au luat probiotice au avut o ușoară îmbunătățire în recunoașterea expresiilor faciale.
Rămân însă multe întrebări fără răspuns legate de mecanismul exact prin care acționează probioticele și despre efectele lor pe termen lung.
„Poate că, în viitor, probioticele vor putea fi utilizate țintit, ca o intervenție timpurie pentru a preveni dezvoltarea unor probleme de sănătate mintală, cum ar fi depresia. Dar este nevoie de cercetări suplimentare pentru a confirma acest lucru”, mai spun autorii studiului.