Contraceptivele pot crește riscul de depresie la femeile care au devenit mame, arată un studiu recent. Cercetătorii danezi au descoperit că utilizarea contraceptivelor hormonale (CH) în perioada postpartum este asociată cu un risc cu 49% mai mare de a dezvolta depresie, în comparație cu femeile care nu utilizează astfel de metode.
Riscurile de depresie au fost evaluate ca fiind mai mari atunci când contracepția era inițiată mai devreme după naștere.
Utilizarea contraceptivelor hormonale a fost anterior corelată cu un risc crescut de depresie în rândul populației generale, în special în cazul adolescentelor și al femeilor tinere. Însă efectele acestora în perioada postpartum rămâneau până acum neclare.
Perioada postpartum este oricum asociată cu o vulnerabilitate crescută la tulburările de sănătate mintală, inclusiv depresie. În mod obișnuit, femeilor li se oferă contraceptive hormonale în această perioadă, dar studiile asupra impactului acestora în perioada postnatală sunt limitate.
În Danemarca, aproximativ 40% dintre mame încep să utilizeze contraceptive hormonale în primul an după naștere, iar în ultimii 20 de ani, ele au recurs la ele din ce în ce mai devreme după naștere.
Studiul, publicat în JAMA Network Open și citat de Medical Xpress, a fost realizat pe un eșantion de peste 610.000 de femei care au născut pentru prima dată între 1997 și 2022. Dintre acestea, 248.274 (40,7%) au început să utilizeze contraceptive hormonale în primele 12 luni postpartum.
Cercetătorii au analizat utilizarea a patru categorii de contraceptive hormonale: contraceptive orale combinate (23,6% dintre femei); contraceptive combinate non-orale (0,9%); pilule doar cu progestogen (10,9%); contraceptive non-orale doar cu progestogen (5,3%); și dispozitive intrauterine cu eliberare de levonorgestrel (4,9%).
În medie, femeile care au utilizat contraceptive hormonale postpartum le-au folosit timp de 7,7 luni.
Analiza a indicat că riscul de depresie era mai mare la femeile care începeau utilizarea contraceptivelor mai devreme în perioada postpartum. Acest risc a scăzut treptat în primele șapte luni, dar a rămas mai ridicat decât în cazul neutilizatoarelor pe întreaga perioadă de 12 luni.
Un aspect important este că riscul a fost mai ridicat la femeile fără antecedente de tulburări mintale, în comparație cu cele care aveau un istoric de astfel de probleme.
Începerea utilizării contraceptivelor hormonale după naștere a fost asociată cu un risc crescut de depresie în primul an postpartum. Riscul a fost crescut pentru toate tipurile de contraceptive hormonale, cu excepția pilulelor doar cu progestogen, care au prezentat un model de risc variabil.