Fiecare persoană ar trebui să cunoască cel puțin noțiunile de bază pentru acordarea primului ajutor. Evident, fiecare situație și urgență necesită o anumită tipologie de ajutor, motiv pentru care, în materialul acesta, vei afla ce ar trebui să cunoști, atunci când o persoană se află într-o situație de pericol sau are loc un accident. De asemenea, pe site-ul oficial al Ministerului Sănătății există un ghid de la A la Z care poate fi accesat și care este destinat personalului calificat în acordarea unui prim ajutor.
În cele ce urmează, vei descoperi în ce constă, de fapt, acordarea primului ajutor, ce reprezintă, câte tipuri de protocoale de intervenție există, dar și cum se aplică acestea în funcție de situațiile și urgențele pe care le întâmpini.
Cuprins
- 1. Ce înseamnă primul ajutor și câte tipuri de protocoale de intervenție există
- 2. Cum acorzi primul ajutor în funcție de situații și urgențe
- 2.1. Primul ajutor în atacul de panică
- 2.2. Primul ajutor în caz de leșin
- 2.3. Primul ajutor în caz de insuficiență respiratorie
- 2.4. Primul ajutor în caz de infarct
- 2.5. Primul ajutor în caz de electrocutare
- 2.6. Primul ajutor în caz de arsuri
- 2.7. Primul ajutor în caz de hemoragii
- 2.8. Primul ajutor în caz de fracturi
- 2.9. Primul ajutor în caz de epilepsie
- 3. Cum se acordă primul ajutor de bază, în caz de accidentări
1. Ce înseamnă primul ajutor și câte tipuri de protocoale de intervenție există
Mai înainte de toate, trebuie să cunoști ce înseamnă noțiunea de prim ajutor. Practic, acesta înglobează totalitatea măsurilor care sunt luate pe loc, în condițiile în care apare o urgență medicală. Primul ajutor ar trebui să devină o practică curentă, pe care să o cunoască fiecare cetățean în parte. Protocolul de intervenție de bază ar trebui aplicat imediat, dacă există o urgență, iar individul sau indivizii, după caz, se află în pericol. Aceste măsuri de prim ajutor se vor aplica până când va sosi un echipaj medical calificat, pentru a prelua sarcina.
Manevrele de prim-ajutor pot fi învățate în cadrul unor cursuri care sunt oferite, de cele mai multe ori, gratuit către oameni. Participarea în cadrul acestor cursuri te-ar putea pregăti pentru o eventuală intervenție, în cazul unei urgențe. Trăind într-o lume a vitezei, accidentele fiind la ordinea zilei și fiind martori la o multitudine de situații tragice și periculoase, în prezent, acordarea primului ajutor ar putea fi cea mai la îndemână situație prin care poți salva vieți.
De altfel, în luna iulie a anului 2023, noile legi ale Educației prevăd, deja, astfel de cursuri în unitățile de învățământ din România. Tot în vara acestui an, Ministerul Educației a elaborat acest proiect, pentru a putea fi introdus în școli. Apoi, din luna septembrie, profesorilor le-a fost atribuită obligativitatea de a participa la cursuri de prim ajutor, potrivit Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023. Pe de altă parte, însă, asemenea cursuri nu au fost, încă, integrate în școli, pentru elevi. Însă, a devenit o temă prioritară la care să participe elevii, în cadrul Săptămânii Altfel.
Ideal ar fi ca fiecare persoană să aibă capacitatea de a oferi primul ajutor de bază, iar participarea la cursuri periodice ar putea reprezenta aspectul care să facă diferența între viață și moarte. De altfel, există și o serie de protocoale de intervenție care se pot aplica în funcție de situații. Iată care sunt acestea și ce presupun.
Primul protocol de intervenție se adresează pentru victima care nu respiră și nici nu are puls. Trebuie sunat imediat la numărul de urgență și, în principiu, ar trebui să se transmită telefonic asistență, până când va ajunge echipajul medical la fața locului. Asistența ar trebui transmisă în oricare dintre situații.
Te poți afla în situația în care să faci ventilație mecanică și masaj cardiac victimei. Dacă există un singur salvator, se aplică raportul de 2:15, în mod repetitiv, timp de un minut. În condițiile în care există doi salvatori, raportul va fi de 1:5. Se aplică ventilație artificială și compresie toracică.
Iată ce trebuie să știi despre ventilația artificială:
- Trebuie să îngenunchezi lângă victimă;
- Gura victimei se ține întredeschisă cu o mână;
- Capul victimei se ține în hiperextensie;
- Cu cea de-a doua mână se susține fruntea și nasul;
- Se aplică respirația gură la gură;
- Atenția trebuie să fie la toracele victimei, pentru că acesta trebuie să se ridice, în momentul respirației gură la gură.
Iată ce trebuie să știi despre masajul cardiac:
- Victima trebuie să stea pe spate și trebuie să se localizeze punctul de compresie;
- Punctul de compresie este în zona sternului, în partea inferioară;
- Peste rebordul costal se pune degetul inelar și se pun alte două degete (mijlociu și arătător). Podul palmei celeilalte mâini se pune tangent la cele două degete;
- Salvatorul trebuie să stea în genunchi și să facă două ventilații;
- Trebuie să se găsească punctul de reper cu ajutorul degetului inelar, pornind dinspre rebordul costale către locul de întâlnire a coastelor. Acolo se va pune degetul mijlociu și cel arătător lângă el, apoi podul palmei peste cealaltă mână;
- Apoi, brațele trebuie să fie perpendiculare pe stern și se vor face compresiuni de 4-5 centimetri adâncime. Conform ghidului, frecvența lor trebuie să fie între 80-00 pe minut.
Un alt protocol se adresează victimei care are puls, însă nu respiră. Se fac zece ventilații artificiale, se apelează imediat după ajutor. Se continuă ventilația și se verifică pulsul, până la sosirea echipajului medical calificat.
Un alt protocol se adresează victimei care are puls și respiră. Victima se va poziționa lateral, iar căile aeriene se vor elibera prin ridicarea bărbiei și hiperextensia capului. Brațul victimei va trebui să fie poziționat în unghi drept față de corp. Antebrațul se va îndoi în sus. Cel de-al doilea braț se va pune peste torace, iar dosul palmei va fi poziționat pe obrazul persoanei. Se va ridica genunchiul victimei (cel opus), apoi va fi poziționat pe sol. Victima se va întoarce lateral. Trebuie apelat la numărul de urgență.
2. Cum acorzi primul ajutor în funcție de situații și urgențe
Există posibilitatea, la un moment dat, să întâmpini anumite situații în care tu poți deveni singurul salvator, cel puțin până la sosirea unui echipaj medical. Protocolul de prim ajutor se va aplica în funcție de situație și urgență. Trebuie să fie luate în considerare cele cinci etape „A” și etapa „PAS”.
Iată care sunt cele cinci etape „A”:
- Asigură-te;
- Anunță;
- Alarmează;
- Astâmpără;
- Acționează.
Ce reprezintă etapa „PAS”:
- Privește;
- Ascultă;
- Simte.
Trebuie să privești situația și să analizezi rapid ce s-a întâmplat. În acel moment, salvatorul va veni în preajma victimei și se apleca asupra zonei abdomenului, pentru a vedea dacă respiră. Apoi, trebuie să asculți bătăile cardiace, mai cu seamă să identifici frecvența lor și se poate încerca comprimarea carotidelor cu degetele. Prin această modalitate se va afla dacă victima are puls. Cea de-a treia structură a etapei „PAS” include apropierea obrazului salvatorului de fața victimei, pentru a determina respirația.
2.1. Primul ajutor în atacul de panică
Există un protocol care poate fi respectat, atunci când o persoană are atac de panică. Primul ajutor în atacul de panică include autocontrolul, mai înainte de toate. Există câteva aspecte pe care trebuie să le ai în vedere, dacă te confrunți cu un atac de panică. Acesta va include, de cele mai multe ori, accelerarea bătăilor inimii, senzația de sufocare, iar membrele superioare pot tremura.
Câteva dintre cauzele care pot genera astfel de stări reprezintă anxietatea, consumul de nicotină sau alcool, dar și anumite șocuri. Pentru a diminua cât mai mult această stare, trebuie să rămâi o persoană calmă și să începi să aplici tehnici de respirație. De exemplu, respirația se poate controla numărând secundele - inspiri 4 secunde, expiri 4 secunde.
2.2. Primul ajutor în caz de leșin
Așa cum prevede, în principiu, orice situație, cel mai bine este să apelezi numărul de urgență 112. Primul ajutor în caz de leșin poate fi oferit oriunde. De exemplu, dacă o persoană leșină pe stradă, în primul rând trebuie să fie așezată pe lateral (pe stânga), iar sub cap se va pune o haină, o pernă sau un obiect moale care să-i mențină capul. Se recomandă ca victima să rămână în poziție orizontală, pentru ca sângele să circule mai bine.
2.3. Primul ajutor în caz de insuficiență respiratorie
Primul ajutor în caz de insuficiență respiratorie conține două etape. În primul rând, trebuie să fie verificate căile respiratorii. Se vor așeza două degete pe frunte și două în zona bărbiei. Capul victimei se va înclina. Apoi, se va verifica respirația, așa cum a fost menționat mai sus, în protocol.
De altfel, trebuie să știi că insuficiența respiratorie se poate manifesta fie cronic (CO2 ridicat în sânge), fie acut (oxigen insuficient în sânge). Dacă victima nu mai respiră, trebuie aplicată manevra de respirație artificială.
2.4. Primul ajutor în caz de infarct
La primul ajutor în caz de infarct, victima trebuie să fie poziționată cât mai confortabil, pe sol. Genunchii victimei trebuie să fie îndoiți, iar capul și umerii trebuie să fie sprijiniți. Specialiștii recomandă să se mestece o tabletă de acid acetilsalicilic. Așa cum prevede orice situație de urgență, se va suna la 112. Dacă victima se află în stop cardiac, se va aplica resuscitarea, până la sosirea echipajului medical calificat la fața locului.
2.5. Primul ajutor în caz de electrocutare
Electrocutarea poate conduce către deces. Primul ajutor în caz de electrocutare se va face în condiții de siguranță. Orice sursă de curent electric trebuie să fie întreruptă, dacă situația cere, pentru ca o altă viață să nu fie pusă în pericol. De asemenea, victima trebuie să fie îndepărtată din zona în care a avut loc electrocutarea, însă aceasta trebuie să fie transportată dintr-un punct în altul cu un obiect care nu este conductor de curent.
Cauciucul, lemnul, plasticul sau un material textil foarte gros sunt recomandate în acest caz. Purtarea unor mănuși de cauciuc ar putea fi vitală. Apoi, în condițiile în care victima e conștientă, va fi poziționată pe partea laterală, apoi va fi învelită cu o pătură. Dacă are plăgi arse, va trebui să fie bandajate îndată. În condițiile în care victima nu este conștientă, atunci se vor aplica manevre de resuscitare. Apelarea numărului de urgență 112 este obligatorie.
2.6. Primul ajutor în caz de arsuri
Primul ajutor în caz de arsuri trebuie să fie acordat cât mai repede, în funcție de gravitate. În condițiile în care victima are zone de pe corp cu multiple arsuri, trupul trebuie să fie poziționat cât mai ridicat. Se vor îndepărta materiale textile, bijuterii sau alte obiecte pe care victima le are în jurul zonelor afectate de arsuri. Obiectele care s-au lipit de corp (hainele etc) vor fi îndepărtate de personalul medical calificat.
Până la sosirea echipajului, se poate aplica apă călduță în zona arsurii, apoi o compresă curată. De reținut faptul că primul ajutor se va aplica în funcție de tipul și gravitatea arsurii de pe corp. Zona afectată trebuie să fie protejată, curățată și să se prevină starea de șoc.
2.7. Primul ajutor în caz de hemoragii
Precum și în celelalte cazuri, se va apela imediat după ajutor. Îmbrăcămintea de pe victimă trebuie să fie îndepărtată, iar aceasta să fie întinsă pe podea. Dacă există obiecte în rană, acestea nu se vor îndepărta. Important este ca hemoragia să fie oprită. Sângerarea poate fi diminuată sau stopată prin aplicarea unei cârpe curate sau a unui bandaj steril. Se va menține apăsat pe rană.
Dacă există un obiect în rană, nu trebuie să fie pusă o presiune asupra obiectului. Bandajul poate fi poziționat cu bandă adezivă sau un leucoplast. Atenție, însă, la circulația sanguină! Aceasta nu trebuie oprită! Garoul nu se va aplica, dacă sângerarea nu poate fi controlată.
2.8. Primul ajutor în caz de fracturi
Primul ajutor în caz de fracturi, luxații sau entorse trebuie să fie axat, mai întâi, pe oprirea sângerării, dacă este cazul. Apoi, victima va fi așezată într-o poziție cât mai confortabilă, mai ales zona afectată. Se vor aplica atele lungi, care să acopere articulațiile, atât deasupra fracturii, cât și dedesubtul ei.
Pe zona afectată se vor aplica comprese reci. În funcție de gravitate, se va apela după ajutor sau se va transporta victima la spital, în vederea acordării de îngrijiri medicale specializate.
2.9. Primul ajutor în caz de epilepsie
Primul ajutor în caz de epilepsie va conține administrarea unor medicamente anticonvulsivante, după caz. Trebuie să te asiguri că victima respiră. Având în vedere că este afectată de criza de epilepsie, specialiștii recomandă să fie întoarsă pe o parte, dacă se află întinsă pe podea. Rostogolirea pe o parte reprezintă o poziție de siguranță.
Este indicat ca în jurul gâtului să nu aibă materiale textile strânse, cravată sau bijuterii. Persoana epileptică nu trebuie stropită cu apă rece și nici nu se aplică manevre de respirație artificială. Precum și în cazurile anterioare, se va suna după ajutor.
3. Cum se acordă primul ajutor de bază, în caz de accidentări
În condițiile producerii unui accident rutier, primul ajutor trebuie să fie acordat imediat. De asemenea, autoritățile competente trebuie să fie înștiințate de producerea nefericitului eveniment și să se raporteze numărul victimelor. Însă, cum se acordă primul ajutor de bază, în caz de accidentări? Trebuie să se conștientizeze pericolul și să se facă o evaluare incipientă a incidentului.
Acționarea trebuie să fie efectuată fără riscuri pentru propria persoană. Victima va fi mutată de la locul unei accidentări doar în cazul în care viața îi este pusă în pericol. Pot fi produse leziuni suplimentare, aspect pe care nimeni nu și-l dorește.
Dacă ai fost martor la un accident pe șosea și ești șofer, se vor aprinde luminile de avarie, se va încetini și apoi se vor avertiza ceilalți participanți la trafic. Vehiculul trebuie să fie parcat într-o zonă sigură, care să nu obstrucționeze accesul autoturismelor de intervenție. Pe timp de noapte, se recomandă utilizarea unei veste reflectorizante, pentru a fi mai vizibil pentru ceilalți participanți la trafic. Apoi, se vor aplica etapele pentru acordarea primului ajutor, în funcție de gravitate. Cu cât se intervine mai repede, cu atât rata decesului s-ar putea reduce.
În cazul unui accident rutier cu victime multiple, acestora li se vor verifica respirația și se vor identifica leziunile la nivelul corpului. Atenție, însă! Victimele pot fi mutate doar în condițiile în care există alte pericole care amenință viața. Apoi, se vor aplica manevrele de resuscitare, dacă este cazul, iar primul ajutor se va acorda în funcție de situațiile întâmpinate. Acționarea trebuie să fie efectuată în siguranță.
Prin urmare, toate aceste detalii sunt vitale, mai ales atunci când vine vorba despre propria siguranță și a celor din jur. Acordarea primului ajutor poate salva realmente vieți, de aceea este indicat ca persoanele să meargă la astfel de cursuri, pentru a fi pregătite pentru orice moment.
Sursă foto: Pexels.com