Consiliul General al Municipiului București a dat undă verde pentru alocarea a peste 22 de milioane de lei pentru funcționarea Spitalului Modular din Pipera.
Mai întâi, Consiliul General a adoptat o hotărâre care prevede transmiterea către Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB) a terenului cu o suprafață de 5.600 de metri pătrați pe care se află Spitalul Modular.
Consilierul local Ancuța Comănici (PSD) a propus un amendament prin care suma de 417.000 de lei să fie tăiată din bugetul prevăzut pentru revizuirea studiului de fezabilitate al Spitalului Metropolitan (sumă care oricum nu se va cheltui, în acest an – n.red.) și să fie alocată pentru crearea unei instalații de oxigen la Spitalul Modular.
Reamintim că, la Spitalul Modular - pe care administrația Firea l-a construit din containere cumpărate pentru a face amenajare de șantier la Spitalul Metropolitan - bolnavii au acces doar la concentratoare de oxigen.
Primarul general a susținut că un astfel de amendament nu poate fi adoptat.
„Acest obiectiv (Spitalul Modular - n.red.) nu aparține municipalității. Terenul da, dar acele containere care formează spitalul provizoriu aparțin Companiei Municipale Consolidări SA, societate aflată în insolvență. Nu putem face investiții pe un obiect care nu ne aparține. Nu vreau să mă întorc să discutăm cât de legală a fost acea investiție (...)
Eu vă spun că este imposibil să alocăm investiție pentru un obiectiv care nu ne aparține. Ca să faci acolo o instalație de oxigen, trebuie să ai un mecanism de stingere a incendiilor, un mecanism de detecție a oxigenului suplimentar și trebuie să ai o modificare a tot ce înseamnă instalație electrică, pentru a putea susține o instalație de oxigen acolo.
Toate astea presupun 4 proiectări diferite care să fie cumulate într-o proiectare comună. Lucru la care se lucrează. Iar prețul pentru tot acest obiectiv – în eventualitatea că o să ajugem și la un acord cu administratorul judiciar al Companiei Municipale Consolidări – nu este de 400.000 de lei este undeva de ordinul a 8 – 10 milioane de lei”, a spus Nicușor Dan.
După ce mai mulți consilieri PSD l-au acuzat că nu e în stare să aibă grijă de oraș, în contextul pandemiei, primarul general a făcut o declarație suprinzătoare:
„Dați-mi voie să vă informez că la Spitalele ASSMB există, încă, locuri pentru bolnavi Covid, atât paturi fără oxigen, cât și paturi cu oxigen. Da? Noi funcționalizăm acest modular pentru viitor. Pentru ipoteza în care sperăm să nu ajungem, în care nu o să fie suficiente locuri în spitalele pe care le avem (...)
Haideți să vorbim pe date. Vă asigur că în fiecare zi, inclusiv astăzi, există paturi libere în rețeaua ASSMB, atât pentru paturi fără oxigen cât și paturi cu oxigen”, a precizat Nicușor Dan.
Ulterior, la solicitările verbale venite tot din partea unor consilieri social-democrați, viceprimarul Horia Tomescu (USR) a prezentat situația la zi de la Spitalul Victor Babeș: toate cele 9 paturi de ATI sunt ocupate, la fel ca și cele 218 paturi cu oxigen.
Libere sunt doar doar 40 dintre cele 202 paturi fără acces la oxigen.
Or, e foarte posibil ca un bolnav care suferă de o formă medie sau gravă de Covid 19 și care a ajuns la Spitalul Victor Babeș să nu poată fi salvat dacă are acces doar la un pat fără oxigen. Într-o astfel de situație, probabil că singura sa șansă ar fi să i se caute un loc într-un alt spital, unde să fie liber și un pat cu oxigen.
În acest caz, faptul că pe hârtie există locuri în spitalele ASSMB nu e tocmai de ajutor pentru mulți dintre bolnavii de Covid 19.
În cele din urmă, proiectul de rectificare bugetară care prevede alocare a 22 de milioane de lei către ASSMB pentru funcționarea Spitalului Modular a fost adoptat cu unanimitate de voturi.
După cum Spotmedia.ro va informat deja, în această seară vor fi transferați primii pacienți la Spitalul Modular. Într-o primă etapă, vor fi accesibile 100 de paturi cu concentratoare de oxigen. Ulterior, se vor aduce mai multe paturi. Și - în funcție de evoluția pandemiei - ar putea fi date în folosință aproape 400 de paturi.