Azi se redeschide Spitalul Modular construit de Firea. Va primi pacienți cu forme ușoare de Covid 19. Câți bani dă Primăria Capitalei

Azi se redeschide Spitalul Modular construit de Firea. Va primi pacienți cu forme ușoare de Covid 19. Câți bani dă Primăria Capitalei

Spitalul modular din Pipera se redeschide astăzi și va primi, într-o primă etapă, 100 de pacienți cu forme ușoare și medii de Covid 19.

În scurt timp, Consiliul General se reunește în ședință extraordinară, pentru a adopta finanțarea pentru funcționarea acestui spital.

„Am primit ordin de la Centrul Național de Conducere și Coordonare a Intervenției (CNCCI), din 4 octombrie, să reoperaționalizăm acel spital. Se lucrează la reoperaționalizare.

S-au readus 100 de paturi. Și vor mai veni, în zilele următoare.

De asemenea, am primit de la Uniunea Europeană 200 de concentratoare de oxigen. Vorbim despre dispozitive care concentrează oxigenul din aer. Cu ajutorul acestor dispozitive, le putem asigura oxigen și pacienților care nu ajung în spitale care dispun de instalație de oxigen.

Aceste concentratoare au fost duse astăzi, la locație (Spitalul Modular – n.red.)”, a precizat viceprimarul Horia Tomescu pentru Spotmedia.ro.

ADVERTISING

Acesta a mai precizat că, într-o primă etapă, la Spitalul Modular vor lucra, în ture, 64 de cadre medicale de la Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB).

Potrivit ministrului interminar al Sănătății, Cseke Atilla – care a vizitat marți șantierul Spitalului Modular – este vorba despre 14 medici și 30 de asistente medicale care vor veni de la Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș.

„Într-o primă fază, pentru cele 100 de paturi, ASSMB va putea asigura personalul. Dar pe măsură ce se extinde capacitatea, va fi nevoie și de alte cadre medicale.

Problema personalului este una foarte importantă. Văd că se tot discută despre număr de paturi, despre paturi de ATI și așa mai departe.

Eu, în locul autorității centrale, m-aș fi preocupat de această problemă a personalului. Adică tot prin acest mecanism european (prin care am primit concentratoare – n.red.) să încercăm să aducem medici și asistente din țările unde populația s-a vaccinat și nu sunt probleme majore cu valul 4.

ADVERTISING

Că poți să ții un medic ATI în ture de 24, 48 sau 72 de ore. Dar oamenii ăștia nu or să reziste la nesfârșit”, a mai spus Horia Tomescu.

Diseară vin primii pacienţi

"Astă seară începe transferul primilor pacienţi pe Spitalul modular din Pipera, urmând să lucrăm zilele următoare pentru operaţionalizarea în continuare a restului de paturi.

Mai avem 100 de concentratoare de oxigen. (...) Am avut o discuţie cu domnul primar general al Capitalei şi astăzi în şedinţa CGMB vor fi, din câte înţeleg, două proiecte de hotărâri de consiliu local care vor sprijini această operaţionalizare în continuare, inclusiv o rectificare bugetară în sensul acoperirii unor cheltuieli necesare pentru acest spital", a explicat ministrul Cseke Atilla.

Potrivit acestuia, la Spitalul modular de la Pipera vor fi aduşi pacienţi care au fost deja evaluaţi medical.

"Vorbim de pacienţi care sunt deja evaluaţi din punct de vedere medical. Adică nu cei care încă nu au fost evaluaţi. Este vorba de pacienţi evaluaţi, inclusiv din punct de vedere al radiografiei.

ADVERTISING

Ei vin în momentul în care ştim că au nevoie de internare, în sensul în care au nevoie de oxigen. Vor veni aceşti pacienţi, nu cei care nu au nevoie de oxigen, pentru că spitalul în principal se bazează pe această formă necesară cu oxigen", a susţinut Cseke Attila.

Azi se aprobă banii pentru spitalul modular

Viceprimarul USR al Capitalei a mai declarat pentru Spotmedia.ro că în după-amiaza acestei zile, Consiliul General se reunește pentru a vota o rectificare bugetară. Mai exact, pentru a aproba cererea ASSMB de alocare a 22 de milioane de lei pentru funcționarea spitalului.

În cazul în care va fi reoperaționalizat întregul Spital Modular, acesta va asigura 374 de paturi pentru bolnavii cu forme ușoare și medii de Covid 19.

Spitalul modular a fost construit în baza unui contract din 6 mai 2020, încheiat între Municipiul București și Companiile Municipale Consolidări și Trustul de Clădiri Metropolitane.

Inițial, containerele au fost cumpărate cu scopul declarat de a fi utilizate pentru organizarea de șantier a Spitalului Metropolitan.

„Există un protocol de predate - primire din 28.07.2020 încheiat între PMB, CM Consolidări și ASSMB. La acel moment, ASSMB prelua «spitalul pe structură ușorară». Managerul de atunci de la Victor Babeș, Emilian Imri, cerea să îi fie dat un aviz temporar pentru ca spitalul să devină secție externă.

Un certificat de urbanism a fost emis abia în 10.08.2020 pentru acest spital”, a mai precizat Horia Tomescu.

Potrivit informațiilor Spotmedia.ro, nici până astăzi Primăria Capitalei nu a achitat către Compania Municipală Consolidări contravaloarea spitalului modular. Între timp, CM Consolidări a intrat în insolvență.

Negocieri între USR și PNL pentru finanțarea Spitalului Modular

La acest moment, consilierii s-au reunit în ședința de comisie pentru a analiza proiectul de rectificare de buget și oportunitatea sa.

Potrivit viceprimarului Stelian Bujduveanu (PNL), liberalii susțin alocarea întregii sume necesare pentru operaționalizarea integrală a spitalului. Dar USR ar dori să aloce etapizat sumele necesare.

„Adresez public un apel la responsabilitate, către colegii mei, consilierii municipali USR.

Situația sanitară a Capitalei este una gravă! Avem un spital modular cu o capacitate de 374 de locuri. Consilierii USR, cei care gestionează sistemul sanitar din București, vor să aloce bani pentru deschiderea etapizată a acestui spital.

Ei au cerut bani, la rectificarea bugetară care se discută azi, doar pentru amenajarea a 100 de paturi.

Apel la responsabilitate!Adresez public un apel la responsabilitate, către colegii mei, consilierii municipali USR....

Publicată de Stelian Bujduveanu pe Marţi, 12 octombrie 2021

Prezentul cere soluții imediate și eficiente! Am cerut și le cer responsabililor ASSMB să solicite finanțare pentru a operaționaliza spitalul modular Pipera la întreaga sa capacitate, adică de 374 de paturi.

Nu ne permitem jumătăți de măsură! Fiți responsabili. Haideți să salvăm vieți”, a scris Bujduveanu pe Facebook.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇