Potențial tratament pentru combaterea pierderii vederii legate de vârstă

Potențial tratament pentru combaterea pierderii vederii legate de vârstă

Degenerescența maculară legată de vârstă (DMLV) este o boală a retinei care apare odată cu îmbătrânirea, afectând grav vederea. O echipă internațională de oameni de știință a descoperit acum că scăderea nivelului unei proteine imunitare cheie poate duce la afecțiuni oculare grave și la pierderea vederii.

Degenerescența maculară legată de vârstă reprezintă îmbătrânirea maculei, ecranul vederii, care nu mai capturează imaginile ca înainte. Astfel, vederea centrală va fi treptat afectată, prin scăderea percepţiei nuanţelor de culori şi a detaliilor, atât la distanţă, cât şi de aproape.

ADVERTISING

Persoanele care suferă de această boală se confruntă cu vederea încețoșată sau văd un punct negru în centrul vederii, care poate avansa în cele din urmă până la pierderea vederii centrale. Vederea periferică nu este afectată.

În prezent, DMLV afectează aproximativ 200 de milioane de persoane din întreaga lume, număr care se estimează că va crește la aproape 300 de milioane până în 2040, având în vedere îmbătrânirea populației.

Cauza exactă a DMLV este complexă și se crede că implică o combinație de factori de îmbătrânire, de mediu și de stil de viață.

ADVERTISING

Însă se pare că și reducerea unei proteine de reglare imunitară, IRAK-M, joacă un rol, scrie The Independent. Oamenii de știință cred că inflamația cronică, care apare în cazul îmbătrânirii, este asociată cu reducerea acestei proteine.

Această proteină este crucială pentru protejarea epiteliului pigmentar al retinei. Atunci când acesta este deteriorat, se poate ajunge la afecțiuni oculare grave și la pierderea vederii.

Riscul apariției degenerescenței maculare apare de la vârsta de 50 de ani și crește pe măsută ce trec anii.

ADVERTISING

O echipă internațională din Marea Britanie, SUA, Germania și Australia, împreună cu cercetători Universitatea din Bristol, Institutul de Oftalmologie al Universității Globale din Londra și Cirrus Therapeutics, au anunțat descoperirea unui potențial tratament pentru DMLV.

După cum se arată într-un raport publicat de Science Translational Medicine, stimularea acestei proteine, IRAK-M, ar putea oferi o terapie nouă și foarte eficientă pentru DMLV.

Echipa a descoperit că o creștere a nivelului de IRAK-M în celulele retinei poate proteja semnificativ împotriva degenerării retinei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇