OMS: Persoanele care intră în contact cu bolnavi de COVID-19 trebuie testate chiar dacă nu prezintă simptome

OMS: Persoanele care intră în contact cu bolnavi de COVID-19 trebuie testate chiar dacă nu prezintă simptome

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a recomandat, joi, ca persoanele care au intrat în contact cu bolnavi de COVID-19 să fie testate indiferent dacă prezintă sau nu simptome.

Această recomandare a fost făcută de experţii OMS într-o conferinţă de presă despre situaţia din Statele Unite, unde autorităţile sanitare locale consideră de acum înainte că testele nu mai sunt necesare pentru asimptomatici, informează AFP.

Răspunzând întrebărilor jurnaliştilor pe marginea acestui subiect, Maria Van Kerkhove, directoar al departamentului tehnic de combatere a pandemiei de COVID-19 din cadrul OMS, nu a comentat situaţia din Statele Unite, însă a precizat că agenţia pentru sănătate din cadrul ONU recomandă ca "persoanele care intră în contact cu un bolnav, dacă este posibil, să fie testate, indiferent de prezenţa sau absenţa simptomelor".

ADVERTISING

"Ştim că persoanele care au simptome transmit virusul, dar ştim şi că persoanele care nu au simptome pot şi ele să transmită virusul", a adăugat ea.

Aceeaşi expertă din cadrul OMS a subliniat importanţa acestor teste, care trebuie "să fie utilizate ca o oportunitate pentru a găsi cazurile active, pentru ca acestea să poată fi izolate şi, de asemenea, pentru ca găsirea contactelor să poată avea loc".

ADVERTISING

Schimbarea apărută în directivele americane a fost realizată în mod discret, luni, pe site-ul Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC), în contextul în care mai multe companii mass-media vorbeau despre un amestec al Casei Albe în această procedură.

Preşedintele Donald Trump a declarat de mai multe ori că ţara lui ar trebui să depună mai puţine eforturi pentru depistarea persoanelor infectate cu SARS-CoV-2, considerând că testele oferă o imagine eronată asupra modului în care Statele Unite gestionează pandemia de coronavirus.

ADVERTISING

Într-adevăr, dacă Statele Unite testează multe persoane, atunci cifrele comunicate sunt foarte ridicate, întrucât maladia a făcut în această ţară mai multe ravagii decât în oricare alt stat al lumii, autorităţile de la Washington raportând peste 5,8 milioane de cazuri confirmate şi aproape 180.000 de decese.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇