Mai mult de 5 milioane de americani au fost infectaţi cu noul coronavirus de la începutul epidemiei în Statele Unite, acest număr reprezentând un sfert din totalul înregistrat pe glob.
Pragul de 5 milioane de contaminări a fost depăşit sâmbătă.
Cu o persoană infectată la fiecare 66, SUA sunt cea mai afectată ţară din lume, potrivit unei analize Reuters.
În acest context, președintele Donald Trump a anunțat o serie de măsuri economice de sprijin pentru diverse categorii de populație.
Datele nu arată bine deloc
În ţară au fost înregistrate oficial şi 162.422 de decese, potrivit datelor Universităţii Johns Hopkins.
Coronavirus: Americanii nu mai au loc pentru cadavre. Au cumpărat frigidere pe roți
Dr. Anthony Fauci a declarat săptămâna aceasta că, până la finalul anului, ar putea exista cel puţin un vaccin sigur şi funcţional.
Preşedintele Donald Trump a spus că, mai mult, până pe 3 noiembrie - data la care au loc alegerile prezidenţiale - este posibil ca SUA să aibă deja un vaccin împotriva Covid-19.
Donald Trump nu vrea ca masca să fie obligatorie la nivel naţional
Trump spune că 99% din contaminările cu COVID-19 sunt ”inofensive”
Măsuri economice dorite de Trump
Preşedintele Donald Trump a prezentat, sâmbătă, noi măsuri prin care se acordă asistenţă milioanelor de americani ameninţaţi de spectrul şomajului şi al evacuării din locuinţele închiriate ca urmare a crizei generate de pandemia de COVID-19, măsuri adoptate prin ordine executive în absenţa convenirii unui acord în Congres, informează AFP şi Reuters.
"Ajunge, vom salva locurile de muncă americane şi vom veni în ajutorul muncitorilor americani", a declarat preşedintele Donald Trump, în cadrul unei conferinţe de presă organizate la terenul său de golf din Bedminster, New Jersey.
Casa Albă şi aleşii democraţi din Congres au negociat timp de două săptămâni pentru a conveni un nou plan de amploare destinat susţinerii economiei. La mai puţin de trei luni până la scrutinul prezidenţial, aceste discuţii nu au produs însă niciun rezultat.
Patru ordine executive
Preşedintele SUA a semnat patru ordine executive care prevăd reducerea costurilor salarizării, o indemnizaţie suplimentară de şomaj de 400 de dolari pe săptămână, măsuri de protecţie pentru chiriaşii ameninţaţi cu evacuarea şi amânarea rambursărilor în cazul împrumuturilor făcute de studenţi.
Primul document prevede îngheţarea costurilor salariale pentru americanii ale căror salarii nu depăşesc 100.000 de dolari pe an. "Dacă ies învingător pe 3 noiembrie, intenţionez să anulez aceste costuri", a promis Trump, care nu stă prea bine în sondaje.
Şeful personalului Casei Albe: Alegerile prezidenţiale din SUA vor avea loc la termen și Trump va câștiga
Al doilea ordin cere agenţiilor pentru Locuinţe, Sănătate şi Centrului pentru combaterea bolilor să "se asigure că locatarii şi proprietarii pot rămâne în locuinţele lor".
Al treilea document prelungeşte până la sfârşitul anului ajutorul suplimentar acordat şomerilor, în timp ce ultimul decret suspendă rambursarea împrumuturilor făcute de studenţi până la sfârşitul anului şi reduce dobânda la 0%.
În Los Angeles cine dă petreceri în pandemie... rămâne fără apă și curent
Cum stau celelalte state
Brazilia a trecut pragul de 3 milioane de contaminări şi pe cel de 100.000 de decese, iar India este clasată pe locul al treilea în lume, cu mai mult de 2 milioane de cazuri.
La nivel global, de la descoperirea coronavirusului în Wuhan (China), la finalul anului trecut, au fost înregistrate 19,57 milioane de cazuri de infectare şi mai mult de 725.900 de decese. Din totalul celor diagnosticaţi, peste 11,8 milioane de oameni au fost declaraţi vindecaţi.