Oamenii de știință au identificat cinci semne care pot anunța instalarea sclerozei multiple. Apar cu cel puțin cinci ani înainte

Oamenii de știință au identificat cinci semne care pot anunța instalarea sclerozei multiple. Apar cu cel puțin cinci ani înainte

Unele boli pot fi anunțate cu ani înainte de diagnostic. Un studiu recent realizat în Franța, pe mai mult de 100.000 de subiecți, arată că acesta este și cazul sclerozei multiple.

O echipă de cercetători de la Institutul Creierului din Paris a anunțat că persoanele care dezvoltă scleroză multiplă sunt adesea diagnosticate cu depresia, constipația și infecțiile tractului urinar cu cinci ani înainte de diagnostic. Uneori, acestea apar și cu 10 ani înainte de diagnosticul de scleroză multiplă (SM).

Cercetătorii arată în noul studiu că, la scara populației, frecvența unor tulburări precum depresia, constipația și infecțiile urinare este asociată cu un diagnostic de scleroză multiplă cinci ani mai târziu.

ADVERTISING

Echipa a constatat, de asemenea, că problemele sexuale și infecțiile vezicii urinare, sau cistita, sunt mai probabile la persoanele care dezvoltă ulterior SM.

Afecțiunile au fost, de asemenea, mai susceptibile de a apărea la persoanele care au avut alte boli autoimune, lupus și boala Crohn, se arată într-un raport publicat de jurnalul medical Neurology.

„Această asociere a fost suficient de robustă la nivel statistic pentru a putea afirma că acestea sunt semne de avertizare clinică timpurie, probabil legate de leziuni ale sistemului nervos, la pacienții care vor fi diagnosticați ulterior cu scleroză multiplă”, explică prof. dr Céline Louapre.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Astfel, studiul a descoperit că persoanele cu SM au avut un risc cu 22% mai mare de a avea depresie cu cinci ani înainte de diagnosticul lor decât persoanele fără SM.

Tot acestea aveau un risc cu 50% mai mare de a avea constipație, cu 38% mai mare de a avea infecții ale tractului urinar, cu 47% mai mare de a avea probleme sexuale și cu 21% mai mare de a avea cistită sau infecții ale vezicii urinare.

„Desigur, nu toți cei care au aceste simptome vor ajunge să dezvolte SM”, a declarat Louapre pentru American Academy of Neurology, care a adăugat că aceste semne timpurii ar putea ajuta la înțelegerea mecanismelor biologice care au loc în organism înainte de apariția simptomelor reale ale bolii.

ADVERTISING

Doar o mică parte dintre persoanele care se confruntă cu depresie, probleme sexuale, constipație și infecții ale tractului urinar vor fi diagnosticate cu o boală autoimună câțiva ani mai târziu.

Dar la populațiile cu un risc specific – de exemplu, în anumite forme familiale de scleroză multiplă – aceste semne vor contribui la avertizarea timpurie și, poate, vor conduce la o intervenție terapeutică, spun autorii studiului.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇