Un nou studiu condus de o echipă internațională de cercetători a demonstrat că heparina, un anticoagulant, poate stopa sindromul respirator acut cauzat de infecția cu SARS-CoV-2.
Jeffrey Esko, de la Universitatea din California, și colegii săi au arătat că heparina blochează proteina S a coronavirusului (S vine de la Spike, aspectul caracteristic cu “tepi” al virusului – n.red.) să se atașeze celulelor umane și astfel infectarea nu se mai produce.
Se pare ca proteina S a virusului are nevoie de heparan sulfat ca să se conecteze de celulele umane, și manipularea acestuia pentru a impiedica procesul deschide noi căi pentru tratamente și prevenție, potrivit News Medical.
Cercetarea nu a fost încă validată și de alți cercetători, astfel că aceste concluzii nu pot fi la acest moment considerate drept definitive.
Remdesivir rămâne la acest moment singurul tratament
De la izbucnirea pandemiei în Wuhan, 13,7 milioane de oameni s-au îmbolnăvit, în timp ce numărul deceselor a trecut de 650.000.
În majoritatea țărilor din lume guvernele au impus măsuri de izolare și distanțare socială pentru a încetini răspândirea virusului până când cercetătorii vor veni cu soluția unui vaccin.
Până acum doar remdesivir-ul este aprobat ca tratament anti-COVID. Însă unicul producător, Gilead, nu poate face față cererii mondiale și deja Administrația Trump a cumpărat 90% din producția de doze inclusiv pentru lunile august și septembrie.
La acest moment, prețul pentru un tratament de 6 doze cu remdesivir este de 3.200 de dolari, după cum a anunțat Administrația Trump.
Citește și: