Vaccinul Covid-19: Ținta maximă de preţ este de 40 de dolari. Cel de la Moderna va fi gata de utilizat până la sfârşitul anului

Vaccinul Covid-19: Ținta maximă de preţ este de 40 de dolari. Cel de la Moderna va fi gata de utilizat până la sfârşitul anului

Coordonatorii unei scheme globale de finanţare pentru vaccinul Covid-19 analizează o gamă largă de preţuri pentru acestea, iar ţinta maximă de preţ este de 40 de dolari, a anunțat unul dintre co-directorii proiectului.

Pe de altă parte, vaccinul Covid-19 al companiei Moderna ar putea fi disponibil pentru utilizare pe scară largă până la sfârşitul anului, au declarat luni oficiali ai companiei americane.

Seth Berkley, director general al alianţei pentru vaccinuri GAVI, care coordonează în colaborare cu alţii facilitatea COVAX destinată asigurării unui acces echitabil la vaccinurile pentru Covid-19, a declarat că facilitatea nu are o ţintă specifică de preţ şi că va încerca să negocieze preţuri pentru ţările bogate şi cele mai sărace, transmite Reuters.

Cercetători reputaţi cer ca voluntari sănătoşi să se expună la coronavirus, ca să vadă dacă vaccinurile funcţionează

Berkley a respins comentariile unor surse din Uniunea Europeană, de săptămâna trecută, care au afirmat că facilitatea are ca ţintă un preţ de 40 de dolari pentru vaccinurile destinate Covid-19 pentru ţările bogate.

Sursele din UE au spus că Uniunea va dori să asigure acorduri mai ieftine în afara schemei COVAX pentru vaccinul Covid-19.

ADVERTISING

”A existat o gamă largă de cifre, iar ei (sursele UE) au scos în evidenţă cifra cea mai mare”, a afirmat  Berkley într-un interviu. Acesta a spus că, într-o prezentare pentru oficiali UE, reprezentanţii COVAX au oferit ”o gamă de preţuri diferite”.

”Iar cifra respectivă (40) a fost preţul maxim din gama respectivă, pentru ţările cu venituri mari, şi nu un preţ stabilit”, a spus Berkley.

2 miliarde de doze de vaccin Covid-19

COVAX este condus de GAVI, Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Coaliţia CEPI pentru Inovaţii în Vederea Pregătirii pentru Epidemii şi are rolul să garanteze accesul rapid şi echitabil la nivel global al vaccinurilor pentru Covid-19, de îndată ce vor fi dezvoltate.

Obiectivul acesteia este să asigure aprovizionarea cu şi livrarea a 2 miliarde de doze ţărilor care se vor înscrie până la sfârşitul lui 2021. GAVI a anunţat la începutul acestei luni că peste 75 de ţări şi-au exprimat interesul să se înscrie în COVAX.

Vaccinurile ar putea fi făcute direct la farmacie. Întâi cel antigripal, de la toamnă, apoi cel anti-COVID

Berkley a spus că procesul de testare este atât de incipient pentru majoritatea vaccinurilor încât este prea devreme de ştiut care va fi preţul final.

ADVERTISING

”Adevărul este că nimeni nu are o idee care va fi preţul, pentru că nu ştim care (vaccin Covid-19) va funcţiona”, a spus el.

El a spus că întrebările despre ce tehnologie ar putea fi cea mai eficientă, dacă vaccinurile vor fi într-o singură doză sau în doză dublă, sau care ar putea fi randamentele echipamentelor de producţie nu au au încă un răspuns şi toate vor influenţa eventualele preţuri pentru vaccinul Covid-19.

COVAX a început să facă estimări bazate pe ceea ce se ştie, dar nu există preţuri ferme, a adăugat Berkley, potrivit căruia provocarea este să încerci să obţii un cost la vaccinul Covid-19.

”Oricine vă spune că ştie că nu este sincer”, a spus acesta.

Prețuri diferite în funcție de buget

Berkley, care prin alianţa GAVI negociază cu producătorii pentru a  cumpăra vaccinuri en gros pentru utilizare în ţările sărace, a explicat că producătorii de medicamente folosesc frecvent o abordare a preţurilor pe niveluri, în care ţările mai sărace plătesc un preţ, ţările cu venituri medii un preţ mai mare, iar ţările bogate plătesc cel mai mare preţ.

Nu este clar ce vor propune producătorii de vaccin Covid-19, dar încearcă să prezinte estimări ale costurilor pe baza a ceea ce ştiu până acum.

ADVERTISING

”Veţi avea o serie de preţuri diferite, în funcţie de care (vaccinuri candidate) vor reuşi. Sincer, este probabil că vom avea preţuri mai mici, având în vedere volumele mari pe care încercăm să le accesăm aici."

UE permite, în premieră, producția de vaccinuri împotriva COVID-19 care conțin organisme modificate genetic

Berkley a spus că COVAX şi alte câteva entităţi includ, de asemenea, o ”primă de viteză” în costul vaccinurilor COVID-19, care încurajează companiile să facă milioane de doze pe riscul propriu, chiar înainte să ştie dacă vaccinul lor candidat funcţionează.

”Considerăm că această primă este de 15% sau 20% din costul viitor”, a spus el.

Vaccinul Moderna va fi gata în 2020

Vaccinul Covid-19 al companiei Moderna ar putea fi disponibil pentru utilizare pe scară largă până la sfârşitul anului, au declarat luni oficiali ai companiei americane, după anunţarea începerii fazei finale a unui studiu clinic pe 30.000 de participanţi.

Această fază trebuie să demonstreze siguranţa şi eficacitatea vaccinului, acesta fiind ultimul obstacol înainte de obţinerea aprobării din partea autorităţilor de reglementare, transmite Reuters.

Moderna începe faza a treia a testării vaccinului împotriva COVID-19 şi guvernul american îi dublează finanţarea

Acţiunile Moderna au crescut cu 7,5% în urma anunţului.

Moderna, care nu a mai lansat vreun vaccin pe piaţă, a primit aproape 1 miliard de dolari din partea guvernului american, care contribuie la finanţarea activităţilor de dezvoltare a mai multor vaccinuri candidate, în cadrul programului Operation Warp Speed.

Peste 150 de vaccinuri candidate pentru noul coronavirus se află în diverse faze de dezvoltare,, iar circa două duzini sunt pregătite pentru testarea pe oameni.

Pfizer şi Johnson & Johnson lansează în această lună studii clinice în faze avansate pentru vaccinul Covid-19.

AstraZeneca a anunţat că va începe în această vară studii clinice pe scară largă la vaccinul Covid-19 pe care îl dezvoltă în colaborare cu cercetătorii de la Universitatea Oxford.

Vaccinul pentru Covid-19 al Universităţii Oxford ar putea fi disponibil de la sfârşitul anului 2020, dar nu este o certitudine

“ Să avem un vaccin sigur şi eficace distribuit până la sfârşitul anului 2020 este un obiectiv ambiţios, dar este obiectivul corect pentru poporul americn”, a declarat directorul Institutului Naţional pentru Sănătate (NIH), Francis Collins, într-un comunicat în care a fost anunţat studiul clinic de fază a III-a al Moderna.

Producătorii cresc producţia de vaccinuri candidate în timp ce efectuează testele clinice, pentru a răspunde cât mai curând la acest virus care se răspândeşte rapid în lume.

Covid-19 a omorât aproape 650.000 de oameni în toată lumea şi a provocat o criză economică globală.

Cât va putea livra Moderna

Moderna ar putea avea pregătite milioane de doze de vaccin Covid-19 atunci, dacă vaccinul va fi considerat sigur şi eficace, a spus Collins reporterilor, într-o convorbire telefonică.

Compania ar urma să livreze în acest an circa 500 de milioane de doze de vaccin şi posibil până la 1 miliard de doze pe an din 2021, a declarat directorul general al Moderna, Stephane Bancel, în aceeaşi conferinţă.

Studiul clinic pe scară largă trebuie să evalueze siguranţa vaccinului mRNA-1273 şi să determine dacă poate preveni simptomele Covid-19 după două doze.

Anthony Fauci, cel mai important oficial american în domeniul bolilor infecţioase, a declarat că rezultatele studiului clinic la vaccinul Covid-19 ar putea fi disponibile până în noiembrie sau chiar mai devreme.

Voluntarii participanţi la acest studiu vor primi două injecţii la o diferenţă de 28 de zile, de  100 de micrograme de vaccin mRNA-1273 sau placebo.

Rezultatele unui studiu clinic de mică amploare publicat la începutul acestei luni au arătat că voluntarii care au primit două doze de vaccin Covid-19 al Moderna au avut niveluri de anticorpi împotriva noului coronavirus mai mari decât media observată la persoane care s-au recuperat după Covid-19.

Vaccinul Covid-19 candidat al Moderna foloseşte ARN mesager sintetic (mRNA) care mimează suprafaţa coronavirusului şi învaţă sistemul imunitar să îl recunoască şi să neutralizeze. Tehnologia permite o dezvoltare şi o producţie mai rapidă comparativ cu cea a vaccinurilor tradiţionale.

Reţeaua pentru prevenţia Covid-19, un program finanţat de guvernul SUA format de NIH, a anunţat că intenţioneză să înceapă câte un studiu clinic pentru un vaccin candidat destinat Covid-19 cu cel puţin 30.000 de participanţi în fiecare lună până în toamnă.

Cât de gravă e situația? Revenim la starea de urgență? - Interviu cu profesorul Alexandru Rafila


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇