O capacitate mentală mai slabă în adolescență, risc de trei ori mai mare de a suferi un AVC

O capacitate mentală mai slabă în adolescență, risc de trei ori mai mare de a suferi un AVC

Studiile recente sugerează că există o creștere a cazurilor de accident vascular cerebral (AVC) în rândul persoanelor sub 50 de ani. Potrivit oamenilor de știință, aproximativ jumătate dintre supraviețuitorii unui AVC se pot aștepta să trăiască cu deficiențe fizice și psihologice pe termen lung.

Un nivel mai scăzut de capacitate mentală în timpul adolescenței poate fi legat de o triplare a riscului de a suferi un accident vascular cerebral (AVC) înainte de vârsta de 50 de ani, relevă o cercetare publicată de Journal of Epidemiology & Community Health.

Nivelurile scăzute de capacitate mentală în copilărie și adolescență – inclusiv puterea de concentrare, rezolvarea problemelor și învățarea – au fost asociate cu riscuri mai mari de boli cardiovasculare și metabolice pe parcursul vieții, arată studiul.

Înainte de a începe serviciul militar, israelienii cu vârste cuprinse între 16 și 20 de ani sunt supuși unei evaluări amănunțite pentru evaluarea aptitudinilor. Acest studiu i-a inclus pe toți cei evaluați între 1987 și 2012.

ADVERTISING

Pe lângă greutate, tensiunea arterială și prezența diabetului zaharat, alți factori evaluați au inclus nivelul de educație, mediul socio-economic și capacitatea mentală.

Aceasta din urmă include teste pentru măsurarea capacității de a înțelege și de a executa instrucțiuni verbale; abstractizarea verbală și categorizarea (gruparea cuvintelor); capacitatea matematică, concentrarea și gândirea conceptuală; raționamentul abstract non-verbal și rezolvarea problemelor vizualo-spațiale.

Rezultatele participanților la studiu au fost apoi legate de baza de date națională israeliană privind AVC-urile, pentru care raportarea obligatorie a început abia în 2014, până la sfârșitul anului 2018, primul AVC înregistrat sau decesul, oricare dintre acestea a survenit mai întâi.

Analiza finală se bazează pe 1.741.345 de persoane, dintre care 738.720 (42%) erau femei.

ADVERTISING

Din totalul de participanți, 12% (312.769) au fost notați ca având un nivel ridicat de capacitate mentală, 70% (1.220.514) ca având un nivel mediu, iar 18% (208.062) ca având un nivel scăzut.

Comparativ cu cei ale căror scoruri indicau un nivel ridicat de capacitate mentală, cei de la celălalt capăt al scalei erau mai susceptibili de a fi supraponderali sau obezi (17% vs 12%), mai puțin susceptibili de a fi absolvit învățământul secundar (82% vs 99%) și mai susceptibili de a fi locuit într-un cartier defavorizat din punct de vedere social și economic (35% vs 19%) – toți factori de risc pentru bolile cardiovasculare.

ADVERTISING

Între 2014 și 2018, au fost înregistrate 908 cazuri de AVC, dintre care 767 au fost cauzate de un cheag de sânge (ischemic) și 141 de o hemoragie la nivelul creierului (hemoragie intracerebrală).

Vârsta medie în cazul primului AVC a fost de 39,5 ani (vârsta maximă fiind de 50 de ani).

De asemenea, 45 de persoane au decedat în urma unui AVC (5% din totalul cazurilor), dintre care aproape două treimi (62%) în termen de 30 de zile de la eveniment.

În rândul persoanelor care au obținut un scor scăzut sau mediu în ceea ce privește capacitatea mentală, incidența ambelor tipuri de AVC a fost mai mare, în special cea a accidentului vascular cerebral ischemic.

După luarea în considerare a factorilor cu potențial de influență, persoanele cu o capacitate mentală scăzută aveau de peste 2,5 ori mai multe șanse de a suferi unAVC înainte de vârsta de 50 de ani decât cele cu un nivel ridicat, în timp ce cele cu un nivel mediu aveau cu 78% mai multe șanse de a face acest lucru.

Din cele 767 de cazuri de AVC ischemic, 311 (41%) au apărut înainte de vârsta de 40 de ani.

După luarea în considerare a factorilor cu potențial de a influența rezultatele, acest risc a fost aproape dublu (cu 96% mai mare) în rândul celor cu un nivel mediu de capacitate mentală și de peste 3 ori mai mare în rândul celor cu un nivel scăzut în adolescență.

Riscul sporit a crescut în tandem cu scorul capacității mentale, astfel încât pentru fiecare scădere cu o unitate a scorului (pe o scară de la 1 la 9), riscul a crescut cu 33%.

Cu toate acestea, atunci când analiza s-a bazat doar pe categoriile de capacitate mentală, nu au apărut astfel de asocieri pentru un AVC care implică o hemoragie cerebrală.

Aceste asocieri au rămas valabile chiar și după alte analize aprofundate, inclusiv luarea în considerare a diabetului actual și limitarea vârstei la care a apărut primul AVC până la vârsta de 40 de ani.

Autorii au subliniat faptul că acesta a fost un studiu observațional și, prin urmare, nu poate stabili cauza și efectul.

Cercetătorii recunosc, de asemenea, diverse limitări ale acestor constatări, inclusiv lipsa de informații privind stilul de viață, cum ar fi fumatul, activitatea fizică și dieta, educația superioară și mai mulți determinanți sociali ai sănătății potențial importanți.

„Fără intervenția factorilor de risc la vârsta adultă timpurie, riscul de AVC se acumulează”, au concluzionat autorii analizei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇