O boală a ochilor ce apare odată cu vârsta poate ascunde mult mai multe probleme de sănătate

O boală a ochilor ce apare odată cu vârsta poate ascunde mult mai multe probleme de sănătate
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Degenerescența maculară legată de vârstă (AMD) e o boală des întâlnită și principala cauză a orbirii. Oamenii de știință americani au descoperit că aceasta poate alerta și legat de bolile de inimă, cele două apărând adesea ”la pachet”.

Practic, pierderea vederii pe măsură ce înaintăm în vârstă, dată de această boală, poate fi un semn de avertizare că există probleme și cu inima, scrie Science Daily. Mai mult, aceste probleme sunt suficient de grave încât să ducă la un stop cardiac, avertizează autorii studiului.

ADVERTISING

”Pentru prima dată, am reușit să facem legătura între anumite boli cardiovasculare cu risc ridicat și o formă specifică de AMD, cea cu depozite drusenoide subretiniene”, a explicat unul dintre oamenii de știință implicați în studiu, profesorul Theodore Smith, de la Mount Sinai School of Medicine, din New York.

Cunoscute sub numele de SDD, depozitele constau în depuneri de lipide care se formează sub celulele sensibile la lumină ale retinei din partea din spate a ochiului și sunt asociate cu pierderea vederii, pentru că afectează alimentarea cu sânge a ochiului.

ADVERTISING

Degenerescența maculară legată de vârstă este principala cauză a orbirii la persoanele de peste 65 de ani și provoacă deteriorarea zonei centrale a retinei, care se numește macula. Aceasta este partea care este responsabilă pentru citire și pentru vederea la volan. Depozitele conțin colesterol și nu există niciun tratament cunoscut.

În cadrul studiului s-a observat că pacienții cu AMD și boli cardiovasculare grave aveau sau prezentau un risc mare de a avea și astfel de depozite.

”Detectarea SDD-urilor în retină ar trebui să fie urmată de o trimitere la medicul de familie a celui în cauză, mai ales dacă nu a fost implicat nici un cardiolog anterior. Acest lucru ar putea preveni un atac de cord care să pună în pericol viața”, a mai spus profesorul Theodore Smith.

ADVERTISING

Descoperirile oferă speranța că medicii oftalmologi ar putea depista această formă specifică de AMD și, în cele din urmă, ar putea stfel preveni stopurile cardiace în rândul celor afectați.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇