O alifie după o rețetă veche de 1.000 de ani poate combate bacteriile rezistente la antibiotice

O alifie după o rețetă veche de 1.000 de ani poate combate bacteriile rezistente la antibiotice

O rețetă veche de 1.000 de ani pentru o alifie menită să trateze urciorul s-ar putea dovedi un remediu eficient în tratarea infecțiilor cauzate de bacterii rezistente la antibiotice, spun oamenii de știință.

Numită “alifia de ochi a lui Bald”, substanța maronie a cărei ”rețetă” este descrisă într-un text medical anglo-saxon din secolul X, numit ”Cartea de lipitori a lui Bald”, a fost recreată de oamenii de știință de la Universitatea Warwick, care se arată optimiști cu privire la efectele ei.

Alifia are printre ingrediente usturoi, ceapă, vin și fiere de vacă, relatează The Guardian. Ingredientele se lasă la macerat într-un castron de alamă timp de 9 seri. Nici mai mult, nici mai puțin.

ADVERTISING

Oamenii de știință au descoperit că această alifie e foarte eficientă în combaterea comunităților de bacterii ce produc rețeaua vâscoasă asociată cu infecțiile persistente.

“Credem că aceasta combinație ar putea duce la noi tratamente pentru rănile infectate, precum cele provocate de ulcerul diabetic în picioare”, dar nu numai, a declarat dr. Freya Harrison, autoarea studiului.

După ce experții au refăcut rețeta lui Bald, au descoperit că, în combinația neobișnuită, dar exactă, din textul vechi, alifia are efect. Cercetătorii nu au putut izola însă un ingredient activ, pentru că, cred ei, toate au contribuit la eficiența substanței.

ADVERTISING

Nu e prima dată când ”alifia lui Bald” e folosită de experți pentru a studia combaterea unor boli. În 2015, o altă echipă a descoperit că aceasta era eficientă împotrivă Staphylococcus aureus rezistent la meticilina (MRSA).

Citește și Legătura dintre flora intestinală și socializare. Ce au descoperit oamenii de știință


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇