Era previzibil să apară cazuri de variola maimuței și în România, iar cele de până acum, cel mai probabil, nu vor fi singurele, spune medicul infecționist și directorul medical al Institutului „Matei Balș” din București, Adrian Marinescu.
El a precizat că persoanele născute după 1979 au un risc mare de a se infecta, pentru că nu s-au vaccinat împotriva variolei umane.
”Vaccinul pentru variola umană asigură, din fericire, o eficacitate de 80 - 85 la sută din datele pe care le avem. Ceea ce înseamnă că persoanele născute după 1979, când nu a mai fost obligatorie vaccinarea, au un risc mare de a se infecta.
Și altceva ce este foarte important: prin vaccinare se asigură o imunitate durabilă de zeci de ani”, a explicat medicul pentru Europa Liberă.
Adrian Marinescu a ținut să sublinieze că scenariul unei epidemii este extrem de mic.
”Aș spune că e improbabilă această teorie, pentru că se transmite foarte greu și, așa cum s-a văzut peste tot în țările din Europa, și nu numai, au fost cazuri izolate și a fost, de fapt, un contact direct cu un caz confirmat.
Deci nu trebuie să luăm măsuri care să împiedice epidemia, că nu este cazul. Putem să luăm măsuri legate de supraveghere, pentru că e clar că astfel de cazuri ar trebui supravegheate, pentru că s-ar putea la un moment dat să apară și o formă severă”, a spus medicul.
În ceea ce privește măsurile preventive, medicul a explicat că este vorba despre regulile de igienă, spălatul mâinilor cu apă și cu săpun, dar și evitarea contactului cu o persoană care are simptomatologie.
Iată ce este variola maimuței: Cum se răspândește, care sunt simptomele și cum se vindecă boala
Avem 4 cazuri
România a înregistrat 4 cazuri de variola maimuţei în 4 zile consecutive.
Ministerul Sănătăţii a anunțat luni că a fost confirmat primul caz de variola maimuţei în România.
Al doilea caz a fost identificat marți, miercuri s-a înregistrat al treilea caz, iar joi am avut al patrulea caz.
Primii trei pacienţi sunt bărbați din Bucureşti, dar între ei nu exista legătură. Abia cazul de joi e contact cu primul.
Amintim că primul pacient din România confirmat cu variola maimuței s-a ales cu dosar penal, pentru că a refuzat să le spună medicilor dacă a intrat în contact cu alte persoane.
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi că oamenii nu trebuie să se sperie de apariția cazurilor de variola maimuței în România.