Nu auzi ce spun oamenii atunci când e zgomot în jur? Ar putea avea legătură cu riscul de demență

Nu auzi ce spun oamenii atunci când e zgomot în jur? Ar putea avea legătură cu riscul de demență
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

De cele mai multe ori ne gândim la propriul auz ca la un dat. E excelent că-l avem, dar nu ne batem capul cu el. Devenim conștienți de valoarea acestui simț doar atunci când, din diferite motive, începem să-l pierdem.

Un studiu recent a arătat că imposibilitatea de a auzi și înțelege ce spun oamenii atunci când e gălăgie poate fi în strânsă legătură cu riscul de demență, scrie Science Alert.

Într-un studiu efectuat de oameni de știință de la Universitatea Oxford pe peste 80.000 de adulți cu vârsta peste 60 de ani, cei care au avut probleme cu auzirea vorbelor celorlalți în medii zgomotoase s-a dovedit că aveau un risc mai mare de demență.

ADVERTISING

Studiul de față, realizat pe subiecți care au fost monitorizați și testați timp de 11 ani, a arătat că persoanele care au întâmpinat dificultăți la test prezentau un risc dublu de a dezvolta demență. Interesant e că ele nu realizau că aveau dificultăți de auzire și înțelegere, au notat oamenii de știință într-un raport publicat de Alzheimer's & Dementia: The Journal of the Alzheimer's Association.

În 2017, pierderea auzului a fost enumerată, împreună cu fumatul și inactivitatea fizică, dar nu numai, drept unul dintre cei nouă factori majori de risc, modificabili, ai demenței. Între timp, lista factorilor de risc a ajuns la 12. Conform unor rapoarte publicate de jurnalul Lancet, dintre cei 12 factori de risc pentru demență, pierderea auzului ar putea juca cel mai important rol.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇