La nivel mondial, se poate spune fără exagerare că demența deja face ravagii, cu 55 de milioane de oameni afectați de această boală și cu aproape 10 milioane de noi cazuri în fiecare an. Cum un tratament nu a fost deocamdată găsit, oamenii de știință analizează cele mai bune metode de prevenție.
Un studiu recent a arătat că cea mai eficientă metodă de a preveni afecțiunea neuro-degenerativă este scăderea tensiunii arteriale la vârste înaintate, scrie Sci Tech Daily.
La studiu au participat peste 28.000 de persoane din 20 de ţări şi regiuni, cu vârsta medie de 69 de ani şi un istoric de hipertensiune arterială. Nici cercetătorii, nici participanții nu au știut care erau subiecții care au primit tratamentul (în acest caz pentru scăderea tensiunii) şi care medicamentele placebo.
Subiecții au fost monitorizați timp de peste 4 ani, timp în care au apărut destule cazuri de demență.
”Am descoperit că a existat un efect semnificativ al tratamentului pentru scăderea riscului de demenţă asociat cu o reducere susţinută a tensiunii arteriale la această populaţie vârstnică” , a declarat doctor Ruth Peters, profesoară la UNSW Sydney şi conducătoarea programului pentru demenţă din cadrul George Institute for Global Health.
”Rezultatele noastre sugerează o relaţie în general liniară între reducerea tensiunii arteriale şi riscul mai scăzut de demenţă, indiferent de tipul de tratament utilizat” , a explicat omul de știință.
Având în vedere numărul mare de persoane care suferă de demenţă în întreaga lume şi lipsa unor progrese majore în tratamentul bolii, cercetătorii consideră că reducerea riscului de a dezvolta această problemă de sănătate reprezintă un pas înainte binevenit, după cum se arată într-un raport publicat de European Heart Journal.