Simptomele de demență apar cu nouă ani înainte de diagnosticare. La ce semne ar trebui să fim atenți

Simptomele de demență apar cu nouă ani înainte de diagnosticare. La ce semne ar trebui să fim atenți

O cercetare realizată la Universitatea Cambridge a ajuns la concluzia că deficiențe „subtile” (de la rezolvarea problemelor și reamintirea numerelor) sunt observate cu ani înainte ca simptomele de demență ale pacienților să fie suficient de clare pentru a fi pus diagnosticul.

Studiul a mai ajuns la concluzia că printre factorii de risc se numără vârsta de peste 50 de ani, tensiunea arterială ridicată și lipsa exercițiilor fizice, scrie The Guardian.

”Când ne-am uitat înapoi la istoricul pacienților, a devenit clar că aceștia prezentau o oarecare deteriorare cognitivă cu mai mulți ani înainte ca simptomele lor să devină suficient de evidente pentru a determina un diagnostic”, a declarat unul dintre autorii studiului, Nol Swaddiwudhipong, medic la universitatea menționată.

ADVERTISING

”Deficiențele erau adesea subtile, dar vizau mai multe aspecte ale cogniției.

Acesta este un pas spre posibilitatea de a putea depista persoanele care prezintă cel mai mare risc – de exemplu, persoanele de peste 50 de ani sau cele care au tensiune arterială ridicată sau nu fac suficient exercițiu fizic – și de a interveni într-un stadiu mai timpuriu pentru a le ajuta să își reducă riscul”, a mai spus omul de știință.

Cu toate acestea, un alt autor al studiului, dr. Tim Rittman, de la Departamentul de Neuroștiințe Clinice al aceleiași universități, a ținut să menționeze: „Oamenii nu ar trebui să fie îngrijorați în mod nejustificat dacă, de exemplu, pur și simplu nu sunt buni la reamintirea numerelor”.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇