Noutăți despre campania de vaccinare: Străinii au acces în platformă, centrele mobile devin operaționale și ne putem programa noaptea

Noutăți despre campania de vaccinare: Străinii au acces în platformă, centrele mobile devin operaționale și ne putem programa noaptea
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Coordonatorul campaniei de vaccinare, dr. Valeriu Gheorghiţă, a anunțat, în conferința de presă săptămânală, că și străinii se vor putea programa la vaccinare în România, începând din luna aprilie.

”Străinii cu drept de ședere în România, dar care nu au CNP emis de autorități române, se vor putea programa direct în platformă. Le va fi alocat un identificator unic corelat cu documentele de identificare, număr, serie, pașaport. Data la care se va implementa funcționaltiatea va fi 10 aprilie”, a declarat Gheorghiță, în conferința de presă de marți.

Totodată, platforma va fi actualizată astfel încât să permită programările în timpul nopții, după ce s-a deschis deja în țara noastră primul centru de vaccinare deschis non-stop. Acesta nu a funcționat și noaptea tocmai pentru că oamenii nu se puteau programa în platformă după ora 20:00 - cea standard la care se închid centrele de vaccinare.

ADVERTISING

”Alt element important legat de paltforma de programare. Va exista posibilitatea de configurare a programului de lucru în platformă, astfel încât e disponibilă funcționalitatea în funcție de programul centrelor de vaccinare. Persoanele se pot programa și noaptea”, a anunțat Gheorghiță.

Cum funcționează listele de așteptare

El a reiterat cum funcționează listele de așteptare pentru persoanele din etapa a III-a și modul de prioritizare: 75% pentru persoane vulnerabile, 25% pentru persoane care activează în domenii considerate ”esențiale”, iar abia apoi, dacă există locuri libere, sunt notificate și persoanele din etapa a III-a a campaniei de imunizare.

”Referitor la notificarea persoanelor din lista de așteptare, cele din etapa 3 – platforma respectă ordinea de înscriere, nefiind aplicată o subprioritizare. La înscriere, paltforma asociază utilizatorului data și ora rezervării.

ADVERTISING

Acum, o persoană care se mută de pe o listă pe alta va ocupa ultima poziție, cea după persoanele deja înscrise pe acea listă.

De asemenea, o persoană care anulează rezervarea și se înscrie din nou pe lista de așteptare își pierde locul, vine la finalul listei pe care se înscrie din nou”, a completat medicul.

El a mai explicat că beneficiarii înscriși pe listele de așteptare, după ce primesc SMS-ul că s-a eliberat un loc, trebuie să se logheze înapoi în platformă și să se programeze.

”După primirea SMS-ului, beneficiarul trebuie să acceseze platforma și să se programeze. Persoanele programate prin call-center primesc notificare cu data la care a fost programată persoana respectivă și se scutesc de a resuna și valida programarea la call center”, a explicat șeful campaniei de vaccinare.

Ce noutăți aduce aprilie

Gheorghiță a explicat și ce se va întâmpla în luna aprilie, referitor la campania de vaccinare.

ADVERTISING

Din 6 aprilie se vor deschide 12 cabinete noi de vaccinare cu serul de la Moderna, iar din 13 aprilie se vor deschide 144 de cabinete Pfizer.

Conform lui Gheorghiță, asta înseamnă că ”ne putem crește capacitatea cu cel puțin 1.000 de persoane vaccinate pe zi. Noi reevaluând dozele pe care urmează să le primim, suplinim și numărul de cabinete în funcție de vaccin”.

Mai multe programări

Tot din aprilie, din platforma de programare se vor putea face cu 30 de programări mai multe, la fiecare centru de vaccinare.

Până în data de 10 vom operaționaliza în platformă creșterea numărului de persoane programate, 60/ 12 ore de lucru per cabinet. De la 60 la 90 de persoane zilnic. Va crește ritmul de vaccinare în fiecare centru. Așa se vor crea locuri suplimentare pentru programare.

Valeriu Gheorghiță

Devin operaționale centrele mobile

Totodată, luna viitoare devin operaționale mult așteptatele centre mobile, necesare persoanelor imobilizate la pat sau nedeplasabile.

Pentru perioada imediat următoare, adică acum în aprilie, operaționalizăm centrele mobile de vaccinare și demarăm activitatea de vaccinare prin medicii de familie. Mâine primim centralizarea de la nivelul fiecărui județ. Rata de participare în rândul medicilor de familie este de 50-55%. Este posibil să fie mai mult, dar sunt date parțiale acestea.

Valeriu Gheorghiță

Câți români sunt pe listele de așteptare

În fine, colonelul Gheorghiță a mai vorbit și despre numărul constant de români înscriși pe listele de așteptare.

Al doilea capitol, listele asteptare. Numărul persoanelor înscrise este de 760.000 de persoane, la 30 martie. Este un număr constant în condițiile în care au fost notificate peste 310.000 de persoane, iar 70% s-au și programat. Este un lucru mulțumitor la acest moment. Concret, 217.000 de persoane s-au programat după ce s-au înscris pe listele de așteptare.

Valeriu Gheorghiță

Cele mai ”pline” liste de așteptare sunt în București, Cluj, Prahova, Ilfov, Mureș și Iași.

Citeşte articolele zilei pe SpotMedia.ro:

 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇