Noua "normalitate" în Germania: Turiștii nemți nu mai au voie să călătorească oriunde la ei în țară

Noua "normalitate" în Germania: Turiștii nemți nu mai au voie să călătorească oriunde la ei în țară

Tot mai multe oraşe germane sunt declarate regiuni de risc şi autorităţile înăspresc măsurile anti-coronavirus. Controversate sunt restricţiile care-i vizează pe turiştii care provin de acolo.

Lista oraşelor germane, apreciate drept regiuni cu un risc ridicat de infecție cu coronavirus, devine tot mai lungă.

Printre marile centre urbane cu peste 50 de noi cazuri, înregistrate în decurs de 7 zile la suta de mii de locuitori, se numără, între timp, şi Köln, Stuttgart, Essen, Mainz, Duisburg sau München.

Capitala Germaniei, Berlin, metropola financiară Frankfurt pe Main şi oraşul hanseatic Bremen fuseseră calificate drept zone de risc deja cu câteva zile în urmă. 

În cel mai populat land al Germaniei, Renania de Nord-Vestfalia (NRW), nouă unităţi administrative şi oraşe au primit duminică acest calificativ, deoarece se depăşise valoarea critică stabilită de experţi.  

Vinerea trecută, cancelarul Angela Merkel (CDU) a avut consultări cu primarii din 11 cele mai mari oraşe ale ţării pe tema  situaţiei pandemice. Evoluţia din aceste metropole va arăta „dacă Germania reuşeşte să ţină pandemia de coronavirus sub control”, a subliniat cu acel prilej şefa Executivului de la Berlin. 

Cheia succesului

Premierii de land au lansat un nou apel cetăţenilor să respecte cu stricteţe măsurile de protecţie prevăzute de autorităţi – în primul rând, cele de igienă şi păstrarea distanţei necesare.

În unele regiuni ale ţării au fost adoptate măsuri mai dure, cum ar fi închiderea barurilor şi restaurantelor mai devreme, interdicţia de a se consuma alcool în locuri publice şi limitarea numărului de participanţi la întruniri şi chiar a contactelor sociale în general. 

Premierul Bavariei, Markus Söder (CSU) a atras, la rândul său, atenţia asupra faptului că numărul de noi infectări cu coronavirus creşte exponenţial în Germania şi s-a pronunţat pentru noi restricţii, mai severe.

Acestea, a mai spus el, sunt cheia succesului pentru a ne păstra, cât se poate de bine şi cât se poate de mult, o oarecare normalitate în viaţa cotidiană. 

„Situaţia este critică. Mai critică decât cred aceia care nu respectă regulile de protecţie” a apreciat şi şefa guvernului de land din Renania-Palatinat, Malu Dreyer (SPD). 

Măsură lipsită de sens

Dar nu toate măsurile adoptate în ultima vreme sunt considerate eficiente şi justificate.

Controversată este cea care-i vizează pe turişti, mai ales acum, în timpul vacanţei de toamnă.

Turiştilor care provin din aşa-numite regiuni de risc li se refuză cazarea la hoteluri, pensiuni sau case de vacanţă din localităţi unde situaţia pandemică nu este atât de gravă.

Mulţi premieri de land au criticat aceste îngrădiri şi intenţionează să reia discuţiile cu ocazia proximei conferinţe la acest nivel, care va avea loc la mijlocul săptămânii.

Vicepreşedintele Bundestagului, Wolfgang Kubicki (FDP), a declarat că această măsură este de-a dreptul ilegală, într-un interviu acordat ziarului de mare tiraj Bild.