Noi probleme pentru AstraZeneca? Institutul pentru Boli Infecțioase din SUA, condus de medicul Fauci, spune că datele privind eficacitatea serului sunt depășite

Noi probleme pentru AstraZeneca? Institutul pentru Boli Infecțioase din SUA, condus de medicul Fauci, spune că datele privind eficacitatea serului sunt depășite

Abia ieșită din scandalul privind cheagurile de sânge, compania AstraZeneca se confruntă cu o nouă problemă de credibilitate.

Motivul: un institut american de sănătate îi pune la îndoială noile date despre eficacitatea vaccinului AstraZeneca/Oxford, scrie Reuters.

Luni, AstraZeneca a anunțat că serul său antiCovid are o eficacitate de 79% împotriva cazurilor simptomatice și 100% eficacitate împotriva formelor severe și spitalizării din cauza bolii. Datele au fost publicate în urma unui studiu făcut în Statele Unite.

AstraZeneca are o eficacitate de 79% împotriva cazurilor simptomatice de Covid - studiu din SUA

Acum, Institutul Național din SUA privind Alergiile și Bolile Infecțioase (NIAID) - condus de celebrul medic Anthony Fauci - spune că datele transmise de AstraZeneca sunt incomplete.

ADVERTISING

Comitetul de monitorizare a siguranței datelor (Data Safety Monitoring Board/ DSMB), o comisie independentă care a monitorizat testele clinice, și-a exprimat ”îngrijorarea” privind faptul că AstraZeneca ar fi inclus în concluziile testelor clinice ”informații depășite”, ceea ce înseamnă că a transmis o imagine incompletă privind eficacitatea serului, a transmis NIAID.

Astfel, instituția condusă de Fauci cere AstraZeneca să lucreze cu DSMB ”pentru a revizui datele privind eficacitatea și să se asigure că datele sunt cele mai corecte, pentru a fi publicate cât mai repede”.

În plus, NIAID a menționat că DSMP a notificat deja AstraZeneca privind aceste ”îngrijorări”. În schimb, AZ nu a comentat momentan subiectul.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Până acum, acest vaccin antiCovid nu a fost autorizat în Statele Unite.

De menționat este că săptămânile trecute, când multe țări au luat decizia de a suspenda inoculările cu serul AZ, SUA transmiteau, prin vocea doctorului Fauci, că vaccinul este unui sigur, iar europenii nu au de ce să își facă griji.

De exemplu, în 17 martie, înainte ca Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) să arate că vaccinul este unul sigur, Fauci spunea că serul este unul sigur și încuraja oamenii să se vaccineze.

Europa reia vaccinarea cu AstraZeneca, după anunțul EMA. Germania, Franța și Italia reîncep de vineri

Întrebat dacă suspendarea imunizării cu AstraZeneca în țările europene ar putea provoca frică în rândul americanilor, Fauci a reiterat că vaccinurile sunt supuse unor studii clinice riguroase și sunt revizuite de un consiliu independent de monitorizare a siguranței înainte de a fi distribuite și administrate la scară largă.

ADVERTISING

”Întregul proces este transparent și independent și le explicăm oamenilor acest lucru. Trebuie se dedicăm timp pentru a pune capăt acestor ezistări”, le-a spus Fauci parlamentarilor în timpul unei audieri a Comitetului pentru Energie și Comerț al Camerei Reprezentanților, citat de CNBC.

Iar Fauci nu a fost singurul expert american care anterior dădea asigurări că injecția AZ este una sigură.

La rândul său, Michael Head, cercetător principal în sănătate globală la Universitatea din Southampton, a explicat, săptămâna trecută, că el ”nu vede niciun motiv pentru care multe țări au oprit vaccinarea cu AstraZeneca”.

”Nu are sens pentru mine. Vaccinurile ne protejează de virus. Este urgent să imunizăm. Deci suspendarea campaniei de vaccinare fără un motiv întemeiat, în acest punct al pandemiei, este o mișcare greșită”, a declarat Michael Head pentru CNN.

Citește mai multe despre vaccinul AstraZeneca:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇