Ne descălțăm sau nu la intrare? Ce putem aduce de afară pe tălpile pantofilor

Ne descălțăm sau nu la intrare? Ce putem aduce de afară pe tălpile pantofilor

Ne apropiem de acea perioada a anului când mulți oameni merg în vizită pe la rude și prieteni ori poate sunt ei înșiși cei care primesc oaspeți acasă. Momentul este, așadar, oportun pentru a readuce în actualitate discuția despre a lăsa sau nu încălțămintea la intrare.

Gabriel Filippelli, profesor în cadrul departamentului Științele Pământului de la Indiana University-Purdue University Indianapolis, vorbește pentru CNN despre bacteriile și substanțele periculoase pe care le putem aduce în locuințe atunci când intrăm încălțați.

ADVERTISING

”Putem aduce tot felul de bacterii, însă cele de care suntem cu siguranță cel mai îngrijorați sunt E. coli, care cauzează crampe abdominale severe, diaree sângeroasă și vărsături”, spune Filippelli. Potrivit acestuia, există studii care au arătat că 99% din încălțămintea testată avea urme de materii fecale pe talpă.

Bacteriile sunt însă doar unul dintre lucrurile care ar trebui să ne îngrijoreze.

”Studiile au arătat că, în zonele urbane unde există case vechi, plumbul din praf poate fi adus în locuință pe suprafața pantofilor. Alte studii au arătat că poți aduce reziduuri de pesticide din grădini cu pantofii”, spune și Jill Litt, profesor de studii de mediu la Universitatea Colorado din Boulder.

Copiii sunt în mod special vulnerabili la efectele toxice ale metalelor grele și ale pesticidelor, deoarece intră într-o mai mare măsură în contact cu pardoselile, adaugă Litt.

ADVERTISING

Totuși, înainte să le ceri musafirilor să se descalțe la ușă, cum poate te-au convins informațiile de mai sus, asigură-te că în locuința ta există cât mai puțin praf posibil, recomandă sursa citată. Potrivit experților, nu folosi aspiratorul sau mătura mai întâi când faci curat, pentru că vei ridica toate substanțele toxice în aer, ci spală cu mopul.

Cât privește soluțiile de curățare pe care să le folosești, gândește-te de două ori înainte să alegi ceva cu un miros foarte puternic, pentru că atunci când un produs este foarte eficient împotriva bacteriilor nu este de regulă foarte bun pentru sănătatea noastră, avertizează Filippelli.    

ADVERTISING

Pentru confortul musafirilor, le poți oferi acestora o pereche de papuci de casă pe care să o poți spăla ulterior, sugerează Filippelli, așa cum este de altfel obiceiul în multe culturi.

C.S. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇