N-am vrut să mă vaccinez până mai ieri, dar azi am decis să mă duc la centru și să mă înţep. Ce trebuie să știu?

N-am vrut să mă vaccinez până mai ieri, dar azi am decis să mă duc la centru și să mă înţep. Ce trebuie să știu?
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Din ce în ce mai mulți români decid să se vaccineze împotriva Covid-19, unii de frica bolii, alții din cauza noilor restricții. Antivacciniști, reticenţi sau doar nehotărâți până mai ieri, probabil că mulți dintre ei n-au urmărit dezbaterile din ultimul an, așa că le venim în ajutor cu câteva informații esențiale.

Iată câteva dintre cele mai simple întrebări care au fost reluate zilele acestea pe rețelele sociale:

  • Pot să mă vaccinez dacă sufăr de…?
  • Ce vaccin să aleg?
  • Dacă am dureri sau fac febră după înțepătură, ce mă fac?
  • Mai port mască după ce mă vaccinez sau gata, am scăpat de ”botniță”?
  • Parcă auzisem despre niște avantaje, care sunt mai exact?

Dr. Raluca Zoițanu, medic primar și președintele Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie, a acceptat să răspundă la aceste întrebări, pentru cititorii Spotmedia.ro:

Raluca-Zoitanu
Foto: Facebook / Raluca Zoițanu

Pot să mă vaccinez sau nu? Pe cine să întreb?

”Nu există contraindicații majore pentru problemele uzuale. Există o precauție în anumite cazuri, de exemplu, la persoane care au istoric de trombofilie, dar acest lucru e mai greu de explicat pentru necunoscători. Toată lumea care ia anticoagulant sau aspirină crede că are o problemă cu coagularea sângelui și că nu are voie să facă vaccin, ceea ce nu este adevărat.

ADVERTISING

Dar lucrurile acestea sunt cunoscute de personalul de la centrul de vaccinare. Acolo există un chestionar, există un medic în centrul de vaccinare și, chiar dacă pacientul nu ajunge să vorbească înainte cu medicul lui de familie (este foarte aglomerat și la medicii de familie acum), cu siguranță nu îi va face nimeni vaccinul la centru fără un minim chestionar medical, care este, de altfel, prevăzut și în lege. Iar dacă nu știe să răspundă la întrebări, cineva de acolo îl va ajuta.

Deci se completează acel chestionar, iar dacă pacientul bifează acolo că are o boală cronică sau că ia vreun tratament, atunci discută și cu medicul.

Mesajul corect este acesta: Cine crede că are vreo problemă de sănătate care nu îi permite să se vaccineze să vorbească cu medicul de familie sau să solicite să discute cu medicul din centrul de vaccinare. Ceilalți se pot vaccina: și persoanele vârstnice, și persoanele cu multe boli cronice, și persoanele cu cancer, și femeile gravide, și copiii peste 12 ani, absolut toată lumea”.

ADVERTISING

Cum aleg vaccinul?

”Nu există diferențe majore între tipurile de vaccin, în afară de numărul de doze (1 sau 2) și de cât durează până obțin imunitatea totală.

Pentru cei care doresc să fie protejați cât mai repede există varianta de vaccin cu o singură doză, când imunitatea se obține în 10 zile (Johnson - n.red.).

Dacă oricum stau mai mult în casă, nu au contacte sociale foarte multe și nu este neapărat o problemă să se izoleze încă aproximativ 6 săptămâni, atunci pot opta și pentru variantele cu 2 doze, în care imunitatea se obține la 14 zile după a doua doză.

Sunt și centre unde se face vaccinul cu Johnson&Johnson, dar aproape toți medicii de familie care vaccinează la cabinet au Johnson. Deci mai repede vor găsi acest vaccin la medicul de familie decât într-un centru de vaccinare, dar sunt și centre de vaccinare care au Johnson”.

Frisoane, dureri de cap sau de umăr - Cum gestionez reacțiile de după vaccinare?

”E bine să existe în casă Paracetamol sau Ibuprofen. Și pe febră și pe durere acționează amândouă, dar depinde și de organismul fiecăruia. De exemplu, cei care au probleme cu stomacul, care au gastrită ar fi mai bine să ia Paracetamol decât Ibuprofen.

ADVERTISING

Pot să pună și o compresă cu apă rece pe umăr.

Și trebuie să știe că pot să își ia și o zi liberă de la serviciu, nu neapărat în ziua vaccinului, pot să o ia și a doua sau a treia zi după vaccinare, în funcție de cum se simt, pur și simplu, trimițând adeverința de vaccinare șefului. În baza adeverinței se dă această zi liberă, există legislație de anul acesta (mai multe detalii AICI - n.red.)”.

Mai port mască după ce m-am vaccinat? Mai păstrez distanța? De ce?!

”Vaccinul ne oferă cea mai mare protecție în fața bolii și în special a formelor severe de boală și a decesului, dar tot trebuie să respectăm măsurile de distanțare și purtarea măștii, chiar și vaccinați. De ce?

La un număr de luni după vaccinare sau în cazul persoanelor care din diferite motive medicale (de exemplu, persoanele care urmează tratamente împotriva cancerului, care le reduc răspunsul imun) pot să nu dezvolte suficienți anticorpi, există riscul de îmbolnăvire și riscul de transmitere a infecției altora.

Scopul vaccinării este, pe de o parte, să mai limiteze din transmitere (dacă am fi mai mulți vaccinați, transmiterea s-ar limita foarte mult; în prezent suntem puțini vaccinați și nu am limitat încă lanțul transmiterii).

Al doilea mare motiv pentru care ne vaccinăm este pentru ca, dacă totuși ne îmbolnăvim vaccinați fiind, să nu ajungem în spital și să nu murim. Asta face vaccinul: Pentru peste 95% dintre cei vaccinați nu mai există riscul de deces și de formă gravă de boală”.

Cine primește bonuri de 100 de lei pentru că s-a vaccinat

”Este important să se știe că toți cei care se vaccinează în perioada asta vor beneficia și de cei 100 de lei în bonuri de masă pe care îi primesc în centrul de vaccinare.

Dar momentan ministerul nu a avut fonduri ca să tipărească suficiente bonuri, astfel încât procesul să se desfășoare în timp real (te-ai vaccinat, ai primit și bonurile). De aceea, cea mai mare parte dintre cei care se vaccinează vor trebui să revină la centrul de vaccinare ca să își primească bonurile, atunci când vor fi ele disponibile de la minister.

Este vorba despre cei care fac acum schema completă: adică doza de Johnson sau doza a doua de Pfizer sau de Moderna. Pentru cei care fac doza a treia nu se dau bonuri”.

Află mai multe detalii din comunicatul Ministerului Sănătății.

coada-vaccinare-1
Foto: Facebook / RO Vaccinare

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇