MS dă undă verde folosirii camerelor hiperbare pentru recuperarea pacienţilor Covid. Medici: Este o decizie istorică

MS dă undă verde folosirii camerelor hiperbare pentru recuperarea pacienţilor Covid. Medici: Este o decizie istorică

Camerele hiperbare vor putea fi folosite în recuperarea pacienţilor cu sechele pulmonare în urma infecţiei cu Covid.

Acest tratament este inclus în Ordinul pentru aprobarea Protocolului de medicină fizică şi reabilitare post-Covid publicat în Monitorul Oficial.

Documentul poate fi consultat AICI.

Protocolul a fost elaborat de:

  • prof. dr. Mihai Berteanu, preşedinte al Comisiei de specialitate medicină fizică şi de reabilitare a MS
  • conf. dr. Delia Cinteză, vicepreşedinte al Comisiei de specialitate
  • conf. dr. Adrian Bighea, membru al acestei comisii

”Moment istoric”

Dr. Laurenţiu Beluşică, managerul Spitalului Judeţean din Găeşti, spune că este un ”moment istoric”.

ADVERTISING

”Consider că este un moment istoric în cadrul reformei din Sănătate, în care actualul ministru a reuşit practic să impună în faţa tuturor o metodă de tratament formidabilă. Am văzut pacienţi Covid care au reuşit să ajungă la camera hiperbară şi care au recuperat integral plămânul, fără administrare suplimentară de oxigen. Studiile există cu siguranţă”, a declarat el pentru News.ro.

Această unitate medicală va fi prima din România cu o cameră hiperbară de 16 locuri.

E nevoie de ghiduri clare

La rândul său, Dr. Bogdan Cristian Ion, specialist în medicină hiperbară care tratează foarte mulţi pacienţi cu ajutorul acestor camere (pe care le deţine în două centre private din Târgu Mureş şi Constanţa), salută iniţiativa MS.

ADVERTISING

Însă el atrage atenţia necesităţii unor ghiduri clare în care să fie specificat modul în care se pot folosi aparatele în cazul Covid.

“Am citit ordinul, sunt metode extrem de eficiente pentru a recupera pacientul cu sechele Covid 19. Este o iniţiativă lăudabilă. În mod normal, o cameră hiperbară, ca să funcţioneze, ar trebui să aibă omologare din partea Ministerului Sănătăţii, cu tot ceea ce înseamnă specializarea medicilor respectivi, normele de lucru, protocolul de lucru, mai ales că pacienţii cu leziuni pulmonare, cu fibroză pulmonară de exemplu, constituie o contraindicaţie absolută pentru hiperbară din cauza riscului de pneumotorax.

ADVERTISING

În camera hiperbară sigur că poţi să bagi un astfel de pacient, dar în camere speciale, care au facilităţi de terapie intensivă. Normal că trebuie să existe o metodologie bine definită, şi nu lăsată la voia întâmplării”, a explicat specialistul.

Terapia este destul de scumpă

El a mai subliniat că terapia hiperbară este o terapie scumpă, nesusţinută de casele de asigurări de sănătate.

Tocmai din acest motiv este o problemă în o aplica până la vindecarea completă a pacienţilor. Mulți pacienţi nu şi-au permis.

”Dintre cei care şi-au permis toată terapia, în proporţie de 100% au fost vindecaţi, fără sechele. Mai sunt, este adevărat, şi pacienţi care mai au mici sechele, deoarece au făcut un număr limitat de şedinţe”, a completat medicul.

Ca idee, o singură ședință costă 400 de lei.

De menționat este că Spitalul Judeţean de Urgenţă din Moineşti este singurul spital din ţară dotat cu o cameră hiperbară unde sunt tratate sechelele pulmonare post Covid.

În acest spital au fost trataţi cu succes sute de pacienţi chiar înainte de reglementarea oficială făcută de Ministerul Sănătăţii.

“Pacienții se simt foarte bine, saturaţia s-a îmbunătăţit, durerile toracice nu mai există. Noi avem camera hiperbară de câţiva ani şi a fost folosită la sute de pacienţi, pentru a rezolva diverse patologii, mai nou am introdus-o ca şi tratament post-Covid, şi funcţionează foarte bine”, a povestit dr. Zala Oana Alina, medic primar de medicină de urgenţă şi directorul medical al unității medicale.

Iată ce mai poți citi azi pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇