Moderna a conceput vaccinul anti-COVID într-un weekend, cu două luni înainte să fie declarată pandemia

Moderna a conceput vaccinul anti-COVID într-un weekend, cu două luni înainte să fie declarată pandemia

Chiar dacă Moderna a anunţat abia pe 16 noiembrie că vaccinul mRNA-1273 oferă o eficienţă de 94,5%, acesta a fost conceput încă de pe 13 ianuarie, la două zile după ce a fost publicată structura genetică a virusului SARS-CoV-2, scrie The New York Magazine.

Compania farmaceutică americană a reuşit să proiecteze vaccinul într-un singur weekend, la începutul anului, înainte ca autorităţile chineze să recunoască faptul că virusul poate fi transmis de la om la om şi cu o săptămână înainte de confirmarea primului caz pe teritoriul Statelor Unite.

ADVERTISING

Până să fie raport primul deces cauzat de COVID-19 în SUA, cu aproximativ o lună după diagnosticarea primului cetăţean american, vaccinul fusese deja produs şi trimis către Institutul Naţional de Sănătate din New York pentru începerea primei etape a testelor clinice.

Totuşi, vaccinul nu ar fi putut să fie aprobat atât de devreme de către autorităţi, chiar dacă prima fază a testelor clinice a oferit un nivel satisfăcător de eficienţă.

„E ca şi cum ne-am fi propus să trimitem un astronaut pe Marte în aceeaşi zi în care a păşit primul om pe Lună”, spune Nicholas Christakis, directorul unei divizii de cercetare a Universităţii Yale.

ADVERTISING

Peter Hotez, om de ştiinţă în carul Universităţii Baylor, spune că „Operation Warp Speed” („Operaţiunea vitezei exponenţiale” – proiectul Statelor Unite de dezvoltare a rapidă a unui vaccin anti-COVID) implică efectuarea testelor clinice în mod simultan şi nu succesiv, producerea concomitentă a vaccinului şi autorizarea pentru utilizare de urgenţă în luna decembrie a acestui an.

De asemenea, operaţiunea se bazează pe o serie de date care nu monitorizează protecţia pe termen lung şi nu măsoară efectele pe care le exercită vaccinul asupra transmiterii, ci doar gradul de protecţie în linii mari.

ADVERTISING

De altfel, ar fi fost aproape imposibil în luna mai, de exemplu, ca un epidemiolog de renume mondial să îşi ofere aprobarea în ceea ce priveşte vaccinul produs de Moderna, iar şansele ca autorităţile să fi fost de acord cu utilizarea în caz de urgenţă ar fi fost aproape nule.

Însă faptul că structura principală a vaccinului a fost creată cu aproape două luni înainte ca OMS să declare pandemia, în condiţiile în care un astfel de vaccin este dezvoltat în mod normal într-o perioadă de cel puţin cinci ani, poate deveni un ghid util pentru viitoarele generaţii şi pentru modul în care vor trata inevitabilele crize sanitare.

Până acum au fost infectaţi cu coronavirus aproape 71 de milioane de oameni la nivel global, în timp ce numărul deceselor a depăşit pragul de 1,5 milioane. Aproape 50 de milioane de persoane au fost declarate vindecate.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇