MIT a dezvoltat un sistem care identifică 97% bolnavii de COVID prin interpretarea tusei

MIT a dezvoltat un sistem care identifică 97% bolnavii de COVID prin interpretarea tusei
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Cel mai important pas în încercarea de a opri răspândirea coronavirusului este depistarea persoanelor bolnave și izolarea acestora cât mai repede.

Acest lucru nu este însă ușor, în condițiile în care există și purtători ai virusului fără simptome.

Iată că acum o echipă de cercetători a dezvoltat un sistem cu AI (inteligență artificială), care ar putea detecta prezența SARS-CoV-2 doar după tușit, scrie Science Alert.

Sursa citată notează că AI poate detecta în tuse diferențe imperceptibile urechii umane, care dezvăluie infecția cu COVID-19. Pentru confirmare este, însă, nevoie de un test. Cel testat va fi invitat să tuşească forţat în dispozitiv.

ADVERTISING

Dacă acest sistem ar putea fi integrat într-un dispozitiv precum un smartphone, echipa de cercetare consideră că ar putea deveni un instrument util în lupta cu pandemia.

Imunitatea asigurată de celulele T poate dura până la 6 luni, în lupta cu COVID-19

Cercetarea era deja făcută pe Alzheimer

Munca specialiștilor s-a folosit pe o cercetare făcută deja în zona Alzheimer: detectarea bolii prin vorbit sau tuse.

Odată ce pandemia a luat amploare, echipa care lucra la proiect a decis să schimbe direcția și să se concentreze pe COVID-19.

Deci, când cercetătorii au început munca, ei deja știau că anumite boli pot provoca schimbări minore în vorbit/ tuse.

ADVERTISING

”Sunetele vorbirii și ale tusei sunt ambele influențate de corzile vocale și de organele din jur. Asta înseamnă că, atunci când vorbim, o parte din vorbire este ca tusea și invers. Înseamnă, de asemenea, că lucrurile pe care oamenii le pot deduce cu ușurință din vorbire, AI le poate deduce pur și simplu din tuse.

Aici sunt incluse lucruri precum sexul persoanei, limba maternă sau chiar starea emoțională”, spune cercetătorul Brian Subirana, de la Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Cercetările inițiale despre Alzheimer au implicat o rețea neuronală cunoscută sub numele de ResNet50. Sistemul a fost instruit pe:

ADVERTISING
  • o mie de ore de vorbire umană,
  • un set de cuvinte rostite în diferite stări emoționale,
  • o bază de date cu tuse pentru a observa modificări ale performanței pulmonare și respiratorii.

Cum funcționează

Când cele trei modele au fost combinate, un strat de zgomot a fost folosit pentru a filtra tusea mai puternică de cele mai slabe.

Din aproximativ 2.500 de înregistrări de tuse ale persoanelor confirmate cu COVID-19, AI-ul a identificat corect 97,1 la sută dintre ele! Asta doar la cazurile simptomatice.

În cazul pacienților asimptomatici, sistemul i-a identificat 100%.

Rezultatul este unul impresionant, dar specialiștii mai au de lucru la sistem. Cercetătorii subliniază că principalul atu constă în identificarea diferenței dintre tusea sănătoasă și tusea bolnavă, în special la persoanele asimptomatice, și nu în diagnosticarea efectivă a COVID-19, pentru care ar fi necesar un test adecvat.

Cu alte cuvinte, este un sistem care ar putea fi folosit mai degrabă în prevenție.

”Implementarea eficientă a acestui instrument de diagnostic ar putea diminua răspândirea COVID, dacă toată lumea îl folosește înainte de a merge la școală, la serviciu sau la un restaurant”, spune Subirana.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇